Банкеръ Weekly

Общество и политика

АЗ СИ ОТИВАМ

От години разминирваме наследените от социализма полета и мъчително бавно се придвижваме по пътя към пазарна икономика. Всъщност, за да е успешна една реформа, редниците трябва да вярват на генералите. А дали е така?


Ето мнението на един безименен редник, почти дезертирал от фронта на данъчната администрация:


Размениха хората от отдел Данък добавена стойност с тези от Общи ревизии и в момента никой не разбира от това, което фактически прави в данъчните служби. Все едно току-що са назначили нови хора. Сега учим наново данъчното законодателство от 1991 г. насам - Указ 56, данък печалба, хилядите наредби... Чудя се дали някои хора някога са чували за разделение на труда и специализация?


От ДДС разбирам много, защото само с това съм се занимавал досега, но на общи ревизии съм много зле. А тепърва да се обучавам нямам стимул. За тези пари, които ни дават, трябва да съм луд. Така че в момента се поставят задачи, които не могат да се изпълнят. Ако преди се е вършило нещо за половин час, сега се върши за целия ден.


Кадърните отдавна напуснаха, останахме най-некадърните, и аз включително. За една седмица си отидоха трима души от моята стая. Миналата година бяхме 14 човека, сега сме осем и след около месец сигурно ще са четири. В министерството надали знаят какво става в данъчните служби. За обработването на имуществените декларации са необходими десет пъти повече хора. Но дори и да дойдат толкова, няма да се справят, тъй като няма да знаят какво да правят. В нашата служба едва ли има и пет човека, които разбират. Затова не се спазват сроковете.


Другата новина е за атестационния изпит. Който не го издържи и има повече от три години стаж в данъчната администрация, няма право на поправителен. Така, между другото, ще скъсат някой от най-добрите специалисти и ще ги изгонят. Имаме хора, които са тук от самото създаване на данъчната администрация. Новите колеги надали ще бъдат толкова подготвени.


Извънредният труд по време на кампанията с декларациите нито го платиха, нито го компенсираха. На никого не му се занимава с пресмятания колко струва това. За материалната база пък няма да говоря изобщо. Кошмар. Компютри РС-1 производство 88-година. И Правец 16. Химикалки не са осигурили. Това са най-елементарните неща. Да купят поне от тези, дето бяха по 25 стотинки едно време. Сега да са по 150 лв. бройката.


В учебниците по право пише, че със закон се уреждат трайни отношения. А на нашите стахановци в парламента им дай само да гласуват закон за допълнение и изменение на... Колкото повече се сменят законите, толкова повече данъчните са некомпетентни, толкова повече вратички има. Добре платените адвокати после правят чудеса в съда. Изглежда, че законите се сменят толкова често, за да може да се правят далавери.


От всички новости, с които се сблъскваме, най-неприятни са тези, които се отричат още на следващия ден, след като са влезли в сила. Така времето понякога не стига само да се запознаеш с промените. И после г-н Костов разправя, че данъчната администрация спъва реформата.


Постоянно ни набеждават за корупция. В сравнение с митничарите и с катаджиите корупцията сред данъчните инспектори е нула.


В момента има пари в бюджета, защото не се възстановява ДДС. Нашата служба почти не връща ДДС. А това е безлихвен заем за държавата. Фирмите - кучета ги яли. Аз и на тях им се чудя - как още имат някаква толерантност. Но тя е от уважение към нас, защото виждат какво ни е положението. Фирмите губят много от това, а е доказано, че повечето от тях, които теглят ДДС, не са някакви мошеници.


Ротацията е началото на разбиването на данъчната администрация. Един шеф, който е бил начело на данъчната служба 4-5 години, си познава фирмите - коя е честна, коя не е. Докато сега не е така. Има страх. За да подпише новият началник, назначен за шест месеца, трябва да се убеди, че нещата са в ред. А като не знае за какво и за кого става дума?


Непрекъснато ни пресират: Ако не направиш това - гориш.


Е, така и така сме си изгорели, по-добре да си запазим нервите..

Facebook logo
Бъдете с нас и във