Банкеръ Daily

Общество и политика

Авторите на „Как живеем“ се "отчитат" публично

"Как живеем" - българският проект на Венецианското биенале.

Авторите на проекта „Как живеем“ – българското участие на Венецианското биенале за изкуство за 2019-а – ще разкажат днес, 30 октомври, от 17.30 часа в галерия "Академия" в Националната художествена академия, какви са били идеите, които са ги мотивирали да работят за представянето на страната ни на престижния форум - форум, който в средите на хората на изкуството е оприличаван на Олимпийските игри.

А авторите на проекта са художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, както и кураторът Вера Млечевска.

Любопитна особеност в техния творчески тандем е, че и тримата са завършили Националната художествена галерия, но след това всеки поема в различна посока – Рада Букова продължава образованието си в Националното висше училище за изкуства в Париж, като след това се реализира както във Франция, така и в България, където има редица участия в изложби и конкурси; Лазар Лютаков завършва Академията за изобразителни изкуства във Виена и присъства на художествената сцена и в Австрия, и у нас. Кураторката Вера Млечевска специализира в Стокхолм и е чест идеен мотор на множество визуални проекти в различни галерии в страната.

Припомняме, че проектът на Рада Букова, Лазар Лютаков и Вера Млечевска бе избран след конкурс, в който се класира на първо място, оставяйки зад гърба си други 23 предложения.

Българското участие във форума бе подкрепено от Министерството на културата с 500 000 лева и за първи път бе резултат на национален конкурс, организиран в последния момент от екипа на министър Боил Банов. Участието не мина без скандали, след като се появиха критични публикации, че експерти са изразходвали неоправдано големи суми за пътни и командировъчни, а двадесет творци и хора на културата изпратиха отворено писмо до медиите с критични въпроси към културното ведомство, засягащи организацията и популяризирането на българския павилион, чийто продуцент е Националната галерия, с комисар Яра Бубнова, а директор - Катя Ангелова.

Венецианското биенале е най-старото и най-престижно изложение за съвременно изкуство, провежда се от 1895-а, а България участва за първи път в него през 1942-ра. Тазгодишното издание започна на 11 май и ще приключи на 24 ноември. Българският проект „Как живеем“ може да бъде видян в специално наетия павилион – палацо Giustinian Lolin.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във