Банкеръ Daily

Общество и политика

"Автомагистрали - Черно море" освобождава масово служителите си

Миналата година пътностроителните фирми протестираха с тежката си техника пред Министерския съвет.

Шуменската пътностроителна фирма "Автомагистрали - Черно море" освобождава 530 от служителите си.

Причината - все още неразплатените от държавата 27,6 млн. лева, дължими за извършения от фирмата ремонт на магистрала "Тракия" през лятото на миналата година. До вземане на решение за крайната мярка с освобождаването, реално на 70% от работещите във фирмата се стига заради изключително трудното финансово състояние на "Автомагистрали - Черно море".

"Нямаме повече възможности, считано от днес сме предприели процедура по масово съкращаване на персонал, за да могат хората поне да отидат на борсата", заяви финансовият директор на фирмата Петя Стоянова, цитирана от БТВ.

„Парите ни свършиха, служителите чакат вече две заплати“, обясни Петя Стоянова.

"Хората направо бедстват. В края на юни е приключило това строителство. Изпълнили сме го качествено и в срок, но все още не ни е платено", каза тя.

По думите ѝ многократните опити за връзка с представители на държавното ръководство за изясняване на казуса са останали безуспешни.

"Провеждани са някакви разговори със заместник-министъра на финансите и с г-жа Антония Димитрова - депутат от Шумен - казват, че правят каквото могат. Аз искам да запитам управляващите: Това ли е промяната? Да ликвидират едно от най-социалните дружества в Шумен", добави Асен Тодоров, директор производствена дейност.

От фирмата заявиха още, че възобновяват протестите си, като предстоят такива в Шумен и София.

Планирани са и протестни действия в столицата на 22 март, а ръководителите на „Автомагистрали Черно море“ са се принудили да молят за помощ и министър-председателя Кирил Петков в социалната мрежа. Отговор все още нямат.

През декември миналата година се състоя пореден протест на "Автомагистрали - Черно море" пред регионалното министерство. От края на април работещите в "Автомагистрали - Черно море" правят опити да получат заработените средства за ремонта на отсечката от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора.

Предишните им протести доведоха до резултати, след като получиха на два пъти общо 19 милиона лева. По думите им обаче все още има неизплатени средства на стойност от близо 28 милиона лева.

В позиция на КНСБ, адресирана до президента, служебния премиер и служебния министър на регионалното развитие се казва, че "търпението е изчерпано".

От ведомството преди около месец изнесоха данни за нередности при ремонта на отсечката. Според Виолета Комитова дейностите са вписани като текущ ремонт, а не основен. По този начин гаранциите и контролът за строителството са намалени, а сметката е набъбнала двойно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във