Банкеръ Daily

Общество и политика

Автоинструктурите готвят национален протест

На площад "Александър I Батенберг" утре от 12 часа ще се проведе национален протест на автоинструкторите. Очаква се повече от 1000 учебни автомобила от цялата страна да затворят движението по бул. "Цар Освободител" от ул. "Раковски" до площад "Независимост".

В 13:30 часа протестиращите ще бъдат приети от министъра на образованието, а в 14:30 в протестно шествие от Министерство на образованието ще отидат до Министерство на транспорта, където ще бъдат приети от Росен Желязков.

Автоинструктурите не приемат предлаганите промени в шофьорските курсове за подготовката за млади водачи. Според трите съсловни организации в закона ясно е разписано, че разходите за контрол в процеса на обучение се поемат от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”. С промените обаче държавата иска да ги прехвърли върху тях, като въведе GPS система при практическото обучение.

Автоинструкторите са категорични, че необходимостта от контрол върху тяхната дейност ще отпадне в момента, в който изпитът стане обективен и се премахне всяка възможност за корупция.

Ето и цялото становище на съсловните организации:

АВТОИНСТРУКТОРИТЕ ПРОТЕСТИРАТ, СРЕЩУ:

1. налаганите промени в обучението, с които се прикрива корупционна схема,

2. безхаберието на държавата за условията, при които работят автоинструкторите,

3. нежеланието на държавната администрацията да пристъпи към осъвременяване на обучението на водачите

 

1. Защото считаме, че с предлаганите промени се прикрива корупционна схема.

Предлага се една много добре изглеждаща идея за повишаване на часовете за практическо обучение, като се обяснява, че така инструкторите щели да обучават по-добре водачите. Естествено това се одобрява от обществеността. За да хареса тази идея още повече, се добавя и един GPS контрол, с обяснението, че така „лошите“ инструктори няма да мамят хората. На инструкторите обаче се обяснява, че като се вдигнат часовете, те ще изкарват повече пари.

Същевременно, преди още да е взето решението за увеличаване броя на часовете, започва разработването на GPS система за контрол, като се планира за този контрол да се заплаща на една частна фирма.

Ето фактите, които указват, че има корупционна схема:

- контролът върху обучението е грижа на държавата и по принцип тя си поема разходите за него;

- системата за GPS контрола започва да се разработва преди да са утвърдени промените в учебната документация, т.е. преди да е ясно дали е нужна;

- от държавната администрация никой не иска да обясни, но разработчикът на система¬та за GPS контрола обяви в медиите, че за ползването ще трябва да им се заплаща такса;

- за разработването на системата за контрол е сключен договор с фирма, която няма наети работници, не внася осигуровки, няма публично оповестени резултати от дейност в сферата на обучението на водачи или безопасността на движението, както и в IT областта;

- пред медиите, като разработчик на система за GPS контрола, разясненията се даваха не от фирмата, с която автомобилната администрация е сключила договор, а от друга фирма, която е на сина на собственика на голяма банка;

- системата за GPS контрола е част от договора, съгласно който първо трябва да се разработи концепция за контрола, но в договора няма изискване за утвърждаване на концепцията, преди да се пристъпи към правенето на системата за контрол; това е крайно нелогично и подсказва, че предварително е известно, каква ще е системата за контрол;

- при положение, че за часовете за практическо обучение отговаря министърът на образованието, те се увеличават по предложение на министъра на транспорта, който отговаря за контрола на обучението и съответно за парите от контрола на часовете, които ще отиват в частната фирма;

- по-голямата част от членовете на работната групата в Министерството на образование¬то и науката, в която се обсъждаха промените, беше против тези промени, но въпреки това те бяха утвърдени.

 

2. При какви условия работят автоинструкторите

2.1. Безобразни пътни условия – липсва маркировка, неправилно поставени пътни знаци, използването на пътни знаци, пътна маркировка и светлинни сигнали, които ги няма в нормативните документи, лоша организация на движението с липсващи знаци или грешно поставени знаци, които създават конфликтни ситуации.  Към това може да се добави и несъвършенната пътна инфраструктура в областните центрове, с почти целодневната високата интензивност на движението по нея.

2.2. В държавната администрация няма звено, което да е натоварено с организационно-методическото ръководство на дейността по обучението на водачите и няма кой да отговори на въпроси свързани с проблеми в обучението. Например:

- как да се обяснява зелената мигаща светлина на светофарите, след като я няма никъде в нормативните документи и следователно тя е незаконна;

- какво да се обяснява на курсистите за това къде се спира при знак „стоп“, след като през 2015 година текста за това беше премахнат от наредбата за пътните знаци, а всеки от изпитващите си има свое мнение по въпроса;

- как да се обясни пътната маркировка сложена по спирките на градския транспорт, след като съгласно наредбата тя трябва да е друга;

- как да убедим курсистите, че не може да се навлиза след знак, който забранява това, когато масово по пътищата са наслагани такива знаци, но не да се забрани навлизането, а да се информират водачите за някакво общо ограничение по пътищата (става въпрос за ограничаването на движението на  товарните автомобили в дните преди и след официалните празници).

1.3. Сериозен проблем е обърканата нормативна уредба. Не е ясно къде да се търси значението на пътните знаци, на пътната маркировка и на светлинните сигнали – в правилника за прилагане на стария закон за движението по пътищата или в съответните наредби, издадени по реда на новия закон. А между тези документи има сериозно разминаване, например, при значението на знака забраняващ влизането на автомобили превозващи опасни товари. При правилата положението е още по-лошо, защото между текстовете в закона и тези в правилника има огромни разлики.

 

3. Необходимо е незабавно осъвременяване на обучението

Организацията на работата на автоинструкторите е изградена на основата на учебна документация, утвърдена от министъра на образованието и науката. Тази документация обаче е изключително остаряла – тя е на повече от 20 години.  Официално е издадена през 2006 година, но тогава се направи просто преиздаване на документацията от 1999 година, която пък повтаряше в много голяма степен използваната преди това документация. Така, че в основата на сега действащата документация е заложена философия за обучение от преди поне 30 години. Например, при теоретичното обучение се използва класно-урочната организация, която във времето на компютрите категорично не се възприема от младите хора. Има огромно количество примери за организация на обучението през интернет. Това искат младите хора.

В сега действащата документацията има следните куриозни упражнения, които автоинструкторите са длъжни да преподават:

- упражнения за управление на превозно средство със и без система против блокиране на колелата (т.е. със и без ABS);

- упражнение за определяне на скоростта на движещия се отзад автомобил;

- определяне на необходимостта от доливане на електролит в акумулаторната батерия;

- поверка и регулиране на вентилаторен ремък и още много такива.

Същевременно няма кой да добави в учебната документация новостите във връзка с новите варианти за задвижване на автомобилите (хибридните автомобили и електромобилите) както и огромния брой новости във връзка с пасивната и активната безопасност на автомобилите.

Основната причина за това състояние на учебната документация е липсата именно на звеното за  организационно-методическото ръководство на дейността по обучението на водачите. Това означава, че на практика държавата е абдикирала от решаването на проблемите свързани с обучението на водачите. Тя е създала само една несъвършена система за контрол на обучението, при която всяка възможност, разбирай всеки недостатък в организацията на обучението, се използва срещу автоинструкторите, които нямат никаква вина за тези недостатъци. Същевременно една значителна част от служителите в автомобилната администрация се занимават само с контрола на обучението, но се оказва, че  няма кой да отговори на основни и важни въпроси свързани с проблемите при това обучение. Те имат за задача само да контролират и да наказват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във