Банкеръ Daily

Общество и политика

Автоинструкторите в цялата страна излизат на протест

Предприемаме протестни действия спрямо ръководството на „Автомобилна администрация“ и искаме неговата оставка. Това заяви Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Според инструкторите ръководството е довело до „пълна неразбория в начина на обучение на водачите на МПС“. По тази причина преподавателите искат и среща с премиера Бойко Борисов.

"В момента в много райони на страната има по 50-80-120 души, които чакат за изпит. В последната година и половина не е назначен нито един председател на изпитни комисии, а недостигът на такива води до нови корупционни практики, за да могат хората да се явят на изпит", поясни Иванов пред БНР. Той коментира темата по повод публикувания за обществено обсъждане проект, с който се променя наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори.

По думите на инструктора, в две от наредбите са прокарани са лобистки интереси, които ще доведат до многократно увеличаване на цената на шофьорския курс. Промяната в цената на курса за "B" категория ще бъде от порядъка на 400-500 лева, а за тежките категории -  от 700 лева, смята Иванов.

Той подчерта, че до момента разрешителното на автошколите се е давало от Министерството на транспорта, а сега се "вкарват" още 4 нови институции.

Председателят на съюза определи като "скандално" изискването учебна дейност да се регистрира като търговски обект. „Ние не сме нито продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация", подчерта той. И изрази съмнения, че Наредба 37 е написана "на тъмно".

"Това, което ще вдигне хората в страната – вкарва се още едно изискване: автомобилите да бъдат собственост на учебния център. При положение, че имаме 900 фирми, едва около 8% от автомобилите са собственост на учебен център. В момента има учебни центрове, които имат по 15-17 преподаватели с техни лични автомобили, които са си сключили договор, плащат си всички наемни отношения", възмути се Иванов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във