Банкеръ Daily

Общество и политика

Автобус се запали на магистрала "Струма", 46 души са загинали

Снимка: Reuters

46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Инцидентът е станал край село Боснек към 2 часа в през нощта срещу вторник. Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата, предаде NOVA. Сред жертвите има и 12 деца, съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Шофьорът също е загинал.

Общо 53 души са били в автобуса, който най-вероятно е пътувал от Истанбул към запдната ни съседнка. Оцелелите в катастрофата са 7 - момиче на 17 години и шестима възрастни. Всички те са граждани на Република Северна Македония. Транспортирани са в "Пирогов". От болницата съобщиха, че състоянието им е стабилно и животът им е вън от опасност. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. 

Българският премиер Стефан Янев е уведомил за трагедията колегата си от западната ни съседка Зоран Заев. Той информира, че сред жертвите има и деца. "Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация", каза Заев.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6  до пътен възел "Даскалово".

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

„Това е една огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа съболезнования си към близките на загиналите“, каза служебният премиер Стефан Янев, който отиде на АМ "Струма" заради инцидента. "Тази новина ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направим възможното да се разследва този пътен инцидент“, посочи още Янев. По думите му всичко е в ръцете на следствените органи. 

Две са версиите, по които се работи към момента, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Става въпрос за техническа неизправност или за човешка грешка, довела до трагедията. "Телата са изгорели до неузнаваемост, предстои да се вземат проби, за да се установи самоличността на всеки един. Засега нямаме информация в автобуса да са пътували български граждани", обясни той.

"Гледката е ужасяваща. Аз такова нещо не съм виждал", каза вътрешният министър Бойко Рашков. "Хората вътре са напълно изгорели. На въглен. До момента не можем да кажем колко са, нито кои са. Трябва да се идентифицират", заяви той. И допълни, че са пътували общо четири автобуса, като е възможно да са се прехвърлили пътници от едно превозно средство в друго. За възможните версии Рашков каза, че всичко се разглежда като причина за инцидента. А много експерти от рано сутринта са изразили мнение, че пътният участък е опасен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във