Банкеръ Weekly

Общество и политика

АВСТРИЙСКИЯТ КРЕДИТОР НА СТОПАНСКА БАНКА ХАРЕСА БИОХИМ

ЕМИЛИЯ МИЛАНОВА ВНАСЯ В БКК ДОКУМЕНТИТЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ НА НЕФТИНВЕСТБАНК


Преди няколко седмици в БКК е пристигнало писмо от Аустриа Банк Кредитанщалт Интернешънъл, която е заявила интереса си към приватизацията на БИОХИМ, научи в.БАНКЕРЪ. Става дума за най-голямата банка в Австрия, която възникна след сливането на Кредитанщалт и Аустрия Банк през 1999 година. Последната е по-известна сред българските финансови среди с факта, че има да си прибира от фалиралата Стопанска банка 106 млн. г. марки. Както е известно, на 23 юни 2000 г. БРИБАНК купи Стопанска и се ангажира да изплати на всичките й кредитори по 32.4% от техните вземания. Според тази сметка излиза, че БРИБАНК ще трябва да върне на наследничката на Аустриа Банк над 34.34 млн. г. марки.


Приватизацията на БИОХИМ ще е много по-инфарктна от тази на БУЛБАНК. И скандалът ще е неизбежен, ако съветът на директорите на Банковата консолидационна компания (БКК) реши, че предпочетеният от нея купувач - НЕФТИНВЕСТБАНК, вече не й харесва. А симптомите, че това ще се случи, непрекъснато се умножават. Съмнения, че представителите на правителството в съвета на директорите на БКК са разлюбили НЕФТИНВЕСТБАНК, се появиха още на 5 юни 2000 година. Тогава съвсем изненадващо консолидационата компания поиска данни за всички акционери, които притежават повече от 3% от капитала на банката купувач. Официалният мотив бе, че БКК трябва да е наясно по въпроса кой всъщност купува БИОХИМ - четвъртата по големина банка в България.


Още в средата на юни акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК представиха в управление Банков надзор на БНБ цялата информация, която им бе поискана. Изключение не направиха и шестте фирми, регистрирани на британските Вирджински острови, които контролират общо 48% от капитала на НЕФТИНВЕСТБАНК.


На 17 юли подуправителката на БНБ Емилия Миланова ще внесе в съвета на директорите на Банковата консолидационна компания цялата информация, предоставена й от акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК. Така той ще трябва да се произнесе дали да продаде БИОХИМ на обявения за предпочетен купувач. Решението на консолидационната компания ще отразява едно към едно волята на правителството, тъй като в петчленния й борд участват вицепремиерът Петър Жотев, финансовият министър Муравей Радев и заместникът му Пламен Орешарски. Другите две места заемат Емилия Миланова и Александър Божков.


Някои финансисти вече изразиха становище, че БКК може да реши да спре досегашната приватизационна процедура за БИОХИМ и да открие нова, за да включи в нея австрийската банка. Какви ли мотиви обаче ще извади банковата компания, ако реши да предприеме подобна стъпка?


Изнервените купувачи вече недвусмислено заявиха, че не виждат логика в това да се развали търгът, само защото в самия му край чуждестранна финансова институция се е сетила, че проявява интерес към него. Освен това на вицепремиера Петър Жотев ще му се наложи да обясни какво не му харесва в предпочитания лично от него до този момент купувач - НЕФТИНВЕСТБАНК. Той предложи за 67% от капитала на БИОХИМ 10 млн. щ. долара - сума, която далеч надхвърля първоначалните очаквания. Освен това НЕФТИНВЕСТБАНК се ангажира да увеличи капитала на кредитната институция с две вноски - първата от 17 млн. лв., а втората от 10 млн. лева.


Развалянето на търга за БИОХИМ означава отлагане на приватизацията на банката, а в матрицата към меморандума, който бе подготвен от юнската мисия на МВФ, пише, че правителството не е спазило сроковете, договорени за приключването на тази сделка. Освен това с увеличаването на капитала на БИОХИМ е добре да се побърза. На проведеното на 13 юли 2000 г. общо събрание тя отчете печалба от 4.32 млн. лв. за 1999 г., която бе заделена за покриване на цялата загуба от 1998 година. Но през септември 2000 г. БИОХИМ ще трябва да задели допълнителни провизии от близо 15 млн. лева, тъй като според измененията на Наредба N9 на БНБ, които влизат в сила през септември, за първокласни обезпечения вече няма да се признават ипотеките върху имоти, които не са жилищни сгради. А БИОХИМ има много такива - например Плама, така че банката ще трябва да допровизира някои свои големи кредити.


До средата на тази година БИОХИМ има печалба от 3.6 млн. лв., но тя е недостатъчна, за да покрие всички необходими допълнителни провизии. Излиза, че ако до септември банката не бъде продадена и капиталът й не бъде увеличен, капиталовата й база ще намалее чувствително. А ако това стане, кой ще даде 10 млн. щ. долара за 67% от капитала на БИОХИМ. Парите, които сега обещава НЕФТИНВЕСТБАНК, ще влязат в бюджета, но увъртанията на Жотев могат да лишат хазната от значителна част от този приход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във