Банкеръ Daily

Общество и политика

Австрийски инвеститори предлагат работни места за българи

Социалното министерство ще организира кариерни форуми за българи в държавите от Европа, в които има най-голям процент обучаващи се или вече завършили образование наши сънародници.

Първото събитие от тази инициатива предстои на 21 януари във Виена. В кариерното изложение в столицата на Австрия ще участват австрийски инвеститори в България, които ще представят работни места и възможности за професионално развитие в различни градове у нас. 

Форумът се организира от Австрийската стопанска камара и Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България във Виена. В събитието ще участва заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която ще запознае присъстващите с възможностите за заетост в България и ще представи програмите за повишаване на професионалната квалификация.

В изложението със свой щанд ще се включи и Агенцията по заетостта. Нейните експерти ще консултират посетителите за услугите, насочени към подпомагане на младежи за професионална реализация в България. 

До края на 2020 г. социалното министерство планира да проведе кариерни форуми в Лондон, Великобритания (7 март), Кьолн, Германия (25 април), Мюнхен/Берлин, Германия (16 май), Виена, Австрия (17 октомври).

Инициативата за кариерни форуми бе част от политиката на министерството и през изминалата година. През 2019 г.  министерството на труда и социалната политика организира изложения в Австрия, Великобритания,  Германия и Нидерландия. На всеки форум между 20 и 35 водещи компании от всички сфери на икономиката представиха възможности за работа в България. Проведените сред участниците във всички форуми анкети показаха, че значителна част от присъстващите младежи се чувстват мотивирани да започнат или продължат професионалния си път у нас и са открили позиции за бъдещото си кариерно развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във