Банкеръ Daily

Общество и политика

Австралия обвини Данаил Кирилов в лъжа по казуса "Полфрийман"

Джон Филп и Данаил Кирилов

Австралия обвини българското правителство, че манипулативно е предало думите на най-високопоставения представител на Канбера на Балканите след срещата му с министъра на правосъдието Данаил Кирилов по казуса "Джок Полфрийман", съобщава Ей Би Си.

Вчера Данаил Кирилов цитира австралийския посланик в Атина Джон Филп с думите: "Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството".

Самият Полфрийман е коментирал пред Ей Би Си, че подобно изказване, ако е вярно, би представлявало "голямо предателство" от страна на Австралия.

Австралийското Министерство на външните работи и търговията официално обвини България в изопачаване на казаното след срещата между Кирилов и Филп.

Говорител на ведомството заяви пред австралийската медия: "Г-н Филп не е използвал думите, които е цитиран да казва. Той изрази определени опасения, включително че външен натиск може да повлияе на крайния резултат. И което е особено важно, споделил е опасенията на Австралия, че законовите основания за продължаващото задържане на Полфрийман остават неясни и че в съответствие с предсрочното му освобождаване той трябва да бъде пуснат и да му бъде позволено да се завърне в Австралия".

Според изявлението на Канбера Филп е подчертал, че Австралия ще е обезпокоена, ако други фактори извън юридическите повлияят на случая с Полфрийман.

Facebook logo
Бъдете с нас и във