Банкеръ Weekly

Общество и политика

Авантюрата да създаваш социални услуги

S 250 332d897b 1b43 48c6 a334 35f3862294e7
S 250 fbd5cfd4 4d41 444e 804d ee2067eae0cf

Наскоро хората в социалните мрежи се развълнуваха около новината, че ЧСИ е запорирал сметките на частния дом за възрастни хора в с. Подгорие - Резиденция "Детелина" и е обрекъл обитателите му на мизерно съществуване. Както може да се досети човек, позициите на "коментаторите" бяха крайни: "Силно любим!" (благородната собственичка на дома) и "Люто мразим!" (тъпите общинари и алчния частен съдебен изпълнител). А за нас... За нас важи принципа на Аристотел: "Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел". С други думи - големите потърпевши са възрастните обитатели на дома: те са си платили таксите, но вместо да добруват, за малко да останат без ток и храна...

"БАНКЕРЪ" се поинтересува от тази история, попадна на поредния прецедент в сферата на социалните услуги.

София Мирчева дълги години ври и кипи в международния строителен бизнес, работейки за една от най-големите компании в Белгия. Връща се в България обладана от идеята да направи нещо полезно за хората от своя край и така създава социална услуга, която съчетава уюта на дома и отдадените грижи на здравния персонал.

Преди това избира и купува възможно най-подходящото за целта място - старото училище в с. Подгорие, община Костенец. Събаря руината и вдига нова сградата, която покрива не българските, а белгийските и британските стандарти за социални домове. Като пари, начинанието "поглъща" малко над 2.2 млн. лв. - от първа копка до ключ. Това е накратко "рецептата", по която преди четири години Дом "Детелина" отваря врати и посреща първите си обитатели.

Сега вътре живеят 27 възрастни, за които се грижи персонал от 20 души.

Имoтът, в който се разполага Дом "Детелина" е закупен от дружеството "София Мирчева" ООД. А социалната услуга за възрастни се развива от фирмата "Белфорт Детелина" ЕООД, която има всички необходими лицензи за предоставяне на социални грижи, издадени от социалното министерство. В "Белфорт Детелина" ЕООД София Мирчева също е управител и съсобственик. 

До запора и източването на сметките, с които се покриват комуналните разходи на дома, се стига след като собственикът на имота "София Мирчева" ООД не успява да плати таксата смет от 16 800 лв. за три години и дължимите лихви за периода от 3100 лева.

"Боклукчийската" сага започва едновременно със строителството на дома. Причината е банална - такса смет е нереално висока. По-скоро си е откровен рекет! Първоначално общината иска 10 800 лв. годишно за опразването на един контейнер тип "Бобър" пред старческия дом веднъж седмично. След продължителни преговори между „София Мирчева“ ООД и общината, таксата за смет е намалена. През 2019 г. е фиксирана на 7460 лв. (по около 24 лв. средно на всеки възрастен в дома“, но отново се оказва непосилна за собственичката.

"Не отказвам да платя, а търся разбиране за социалните услуги. Молила съм да ме освободят от таксата или да я намалят поне за първите пет години от инвестицията, за да може социалната услуга да набере скорост – това отнема време," каза за БАНКЕРЪ собственичката на Дом "Детелина" София Мирчева.

Потърсихме позицията и на общината по казуса и установихме, че правно няма нарушение при изискването на дълга.

"Социалната дейност на дома за стари хора "Детелина" с. Подгорие се осъществява от едно юридическо лице, а имотът е собственост на друго. В този случай собственикът на имота не осъществява социалната дейност, а отдава под наем обекта. Претенциите ни са към собственика на сградата ("София Мирчева" ООД - бел. ред.)", заяви заместник-кметът на община Костенец Маргарита Минчева.

Съгласно Закона за местните данъци и такси, данъчно задължени лица за битови отпадъци са собствениците на недвижимите имоти, ползвателите с учредено вещно право на ползване или концесионерите. Наемателите на имоти нямат отношение към имуществените данъци. А наемател на имота се явява дружеството "Белфорт Детелина" ЕООД.

На въпроса "Защо собственикът на имота не учреди на доставчика на социални услуги вещно право на ползване или не даде сградата на концесия?", София Мирчева отговори: "Говорих с данъчните и, ако променя статута на сградата, трябва да възвръщам ДДС за строителството й, а тя е построена специално за социални грижи. До момента нямам точен отговор от данъчните дали е възможно да направя вещно право на ползване или концесия, без да възвръщам ДДС".

След молба от София Мирчева до местната управа за финансови облекчения, общината казва, че дружеството й не отговаря на критериите за инвеститор на района и не може да се ползва от облекчения. Нещо, което не е съвсем вярно, защото въпросните критерии са:

- инвестиция в обект със социална насоченост за поне 1 000 000 лв.;

- осигуряване на работа за поне 10 лица, жители на община Костенец; 

- запазване на предмета на дейност за три години.

В отговора на общината до Мирчева пише, че данъчното облекчение за инвеститори е за срок от три години от подаването на имотна декларация. Обаче през 2019 г. този период вече е минал. А дружеството й се е разминало на косъм от облекченията - в дома работят 8 (осем), а не 10 (десет) жители на Костенец!

По думите на Мирчева няма как една социална услуга веднага да отвори врати и да стартира с голям брой служители или пък домуващи, тъй като естеството на социалните грижи изисква време – например обучаването на персонала. 

Така частният инвеститор попада в омагьосан кръг с изисквания, които са несъвместими със същността и ролята на социалните дейности. А местната администрация не се вълнува от това, че сградата е построена и се ползва само и единствено за дом за възрастни хора.

Цялата тази бъркотия е резултат от липси в социалното законодателство, които да дават ясни правила за взаимоотношенията между местните власти и частните социални услуги. Докато тези липси не се запълнят всяко частно начинание, свързано със социални услуги, си остава рискована авантюра. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във