Банкеръ Daily

Общество и политика

Атомиумът е един от символите на модерната архитектура и Брюксел

Конструкцията, висока 102 м, е построена за Експо'1958 и първоначално е планирано монументът да остане само шест месеца

Белгийската столица Брюксел (на френски: Bruxelles; на нидерландски: Brussel; на немски: Brüssel) е един от най-важните градове в Европа. Той е седалище на множество международни организации. Тук са разположени главните институции на Европейския съюз: Европейската комисия, Съветът на ЕС, Европейският парламент (пленарните заседания обаче се провеждат в Страсбург). Тук са и щабквартирите на НАТО и на Западноевропейския съюз - военно-политически съюз само на западноевропейските страни, насърчавайки също икономическа, културна и социална взаимопомощ, създаден по време на Студената война, с цел взаимопомощ при евентуална военна заплаха. На 30 юни 2011 г. официално е обявено прекратяване на съществуването на Западноевропейския съюз.

Брюксел е един от ъглите на така наречения триъгълник Антверпен-Гент-Брюксел, в който е съсредоточена голяма част от икономиката на Белгия.

Името Брюксел идва от старохоландската дума Bruocsella, комбинация от блато (bruoc) и дом (sella) или дома в блатото.

Традиционният език в града е нидерландският, но от XIX век делът на говорещите френски нараства и днес това е преобладаващия език, затова те са двата официални езика.

Един от символите на града е Атомиумът, конструкция, изобразяваща клетка на железен кристал. Монумент, построен за Експо'1958, който се провежда в Брюксел. Проектиран е от Андре Уотъркейн и е висок 102 метра.

Конструкцията представлява композиция от девет стоманени сфери, съединени така, че образуват модел на единична клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти.

Тръби, свързващи сферите по дванадесетте ръба и осемте вертикала към центъра, изолират ескалатори, които свързват сферите, съдържащи изложбени зали и други публични места. Горната сфера предоставя панорамна гледка към Брюксел.

Всяка сфера е 18 метра в диаметър. Три от сферите ( от 2008 г.) са затворени за посетители, а останалите са лесно достижими с ескалатор. Вертикалният връх съдържа лифт, който е считан за много бърз и напреднал по време на строителство (скоростта е 5 m/s).

Сред оригиналните идеи в Експо'58 е да се изгради версия на Айфеловата кула, която е била построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж през 1889 година. Предложението е в белгийската столица Айфеловата кула да е обърната с главата надолу, но Уотъркейн чувства, че атомната структура е много по-голям символ на епохата. Първоначално е планирано монументът да остане само шест месеца (както и кулата в Париж). Въпреки това той скоро се превръща в символ не само на световния панаир, но и на модерната архитектура и Брюксел.

През 2004 г. Атомиума преживява един ремонт. Той е затворен за обществеността през октомври и остава затворен до 18 февруари 2006-а. Ремонтирането включва смяната на бледите листове алуминий, покриващи сферите, с неръждаема стомана. За да се плати за обновяването, старият алуминий е бил продаден на обществото като сувенири. Триъгълно парче около 2 м се продава за 1000 евро.

Обновени са изложбени зали, ресторант, както и общежитие за посещение на ученици, наречено хотел "Детска сфера", който включва неизползвани пластмасови кули със сфери. Възпоменателна монета от 2 евро, изобразяваща монумента, е емитирана през март 2006 г. за отбелязване на обновлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във