Банкеръ Daily

Общество и политика

Атлантическият съвет призова за подкрепа на членството на Украйна в НАТО

Парламентът трябва да приеме декларация в подкрепа на разширяването на НАТО с Украйна и оказване на военна помощ за страната. Това призоваха от неправителствената организация Атлантически съвет.

Според позицията 48-ият парламент трябва да отхвърли и годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Разузнаване" за 2021 г., защото не споменава руската заплаха.

Атлантиците искат и формирането на парламентарна комисия, която да анализира дейността на специалните служби и тяхната готовност да работят в защита на националната сигурност.

Предложение за военна помощ ще внесат в първите дни на парламента от ДБ. Заради решението на предишния за „военно-техническа помощ" страната ни изпрати само 350 медицински пакета за 35 000 украински военнослужещи. Има и споразумение за ремонт на украинска техника.

Но Украйна продължава да настоява за предоставянето на тежко въоръжение. България не подписа и призива на 9-те президенти от Централна и Източна Европа за членство на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев обясни, че решение трябва да се взема след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във