Банкеръ Weekly

Общество и политика

Атина откупува дълг

Каквото се очакваше, взе, че се случи! В късните вечерни часове на 5 декември международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс понижи кредитната оценка на Гърция от ССС на частичен фалит. Преоценката дойде, след като Атина покани и частните притежатели на държавни облигации да участват в обявената на 3 декември акция за обратно изкупуване на гръцки дълг. Нещо, което Стандард енд Пуърс третира като частичен фалит.


Гърция ще похарчи 10 млрд. евро за дълговата операция, която е важна част от мерките за подпомагане на страната, приети миналата седмица от финансовите министри на еврозоната. Сред тях попадат също: намалението на лихвените проценти за обслужване на спасителните заеми, отпуснати от международните кредитори на южната ни съседка, и отказът на Европейската централна банка от печалбата, която биха й носили вложенията в гръцки държавни облигации. Бонуси за Гърция са и десетте години гратисен срок за лихвените плащания по дълга, както и двете години по-дълъг срок за изпълнение на договорените бюджетни параметри.


Офертата за обратно изкупуване на гръцки задължения има за цел да понижи публичния дълг на страната от очакваните 190% от БВП през 2014-а на 124% през 2020-а. Това е изричното условие на МВФ, за да продължи да финансира една трета част от спасителната програма за Гърция, която възлиза общо на 240 млрд. евро. Ако аукционът за обратно изкупуване на облигации приключи с успех, ще свали цели 11% от наднормените 20% от гръцкия публичен дълг и така ще открие пътя за деблокирането на забавения от юни кредитен транш от 34.4 млрд. евро за Атина на 13 декември.


По информация на гръцката агенция за управление на дълга (PDMA) финансовото министерство на страната е предложило на инвеститорите да продадат облигациите си на т. нар. модифициран холандски аукцион . При него цените тръгват от горе на долу и в гръцкия случай ще се движат в диапазона от 30.2 до 38.1% от номинала на 20 емисии с падежи от 2023-а до 2042 година. Средната максимална покупна цена на PDMA е 34.1%, а офертата бе валидна до 17 ч. лондонско време на 7 декември. Условията на аукциона предполагат притежателите на дългови книжа да разкрият колко голяма загуба от инвестициите си са готови да преглътнат, преди да бъде определена цената на обратното изкупуване.


Операцията е насочена към новите облигации за 62 млрд. евро, емитирани след дълговия суап, който Гърция договори с частните инвеститори в края на февруари 2012-а. Гръцките банки държат нови книжа за 15 млрд. евро, а местните пенсионни фондове - за 8 млрд. евро. Инвеститорите, които се съгласят да участват в акцията, ще получат плащания под формата на шестмесечни книжа на Европейския фонд за финансова стабилност EFSF. Мениджъри на сделката са Дойче Банк и Моргън Стенли интърнешънъл.


Атина не е уточнила стойността на облигациите, които се надява да придобие обратно, но ако похарчи всичките предвидени 10 млрд. евро при средно 34% от номинала, тя би могла да купи книжа за 28 млрд. евро, посочва икономистът от Номура Димитрис Дракопулос. Според него държавните банки от южната ни съседка, Кипър и Европейския съюз със сигурност ще предложат книжа от портфейлите си за грубо 20 млрд. евро.


Повече от ясно е, че сделката по обратно изкупуване крие съществени рискове от отказ на собствениците на облигации да се разделят с тях преди падежите им. В такъв случай е твърде възможно да бъде оказан правителствен натиск върху гръцките банки. Финансовият министър на страната Янис Стурнарас вече е разговарял на 29 ноември по темата с четирите най-големи местни кредитни институции и подчертал, че е патриотичен дълг на гръцките банкери да гарантират успеха на начинанието. Банките обаче не са въодушевени от перспективата да продадат доброволно облигациите си, защото това би могло да отслаби балансите им и да разколебае инвеститорите да участват в емисиите на права в началото на 2013-а. Те са част от банковите програми за рекапитализация на сектора с 24 млрд. евро. По оценка на гръцки банкер кредиторите ще загубят около 4 млрд. евро, ако продадат държавните книжа по 33 евроцента за едно евро номинал.


Международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис отбеляза още на 29 ноември, че въпреки новите мерки на финансовите министри от еврозоната, шансът за фалит на Гърция остава висок. Анализаторите на агенцията посочват, че 70% от общия наличен гръцки дълг от 301 млрд. евро е в ръцете на официалните кредитори и само намаление на главницата би довело до редуцирането му до управляеми нива.


Тази идея започна да смила дори германският канцлер Ангела Меркел, която вече се опитва да подготвя психически германските данъкоплатци за евентуално опрощаване на част от спасителните кредити, предоставени на Атина. Това обаче щяло да стане не по-рано от 2014-а - 2015-а, когато страната излезе на излишък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във