Банкеръ Weekly

Общество и политика

АТБ ЩЕ ИЗБИРА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ

Огнян Енчев ще подаде оставката си като председател на Асоциацията на търговските банки на годишното й общо събрание, което ще се проведе в петък (10 април) в НДК. Причината е, че изтича тригодишният му мандат му като член на УС на АТБ. Г-н Енчев бе избран в ръководството на асоциацията през май 1995 г. на годишната банкова среща в Шумен.


Най-любопитната точка от дневния ред на предстоящото общо събрание е именно попълването на състава на управителния съвет на асоциацията и изборът на нов председател. Между банкерите съществува негласно споразумение за известна приемственост в ръководните органи на тяхната организация. В този смисъл би следвало избраниците да са измежду досегашните членове на УС на АТБ. А те са Чавдар Кънчев - председател на съвета на директорите на БУЛБАНК, Стоян Александров - председател на съвета на директорите на ЦКБ, Ваня Василева - изпълнителен директор на Общинска банка, Иван Радев - изпълнителен директор на ЮНИОНБАНК, и Иван Искров, заместник-председател на ДСК.


Според проучване на в.БАНКЕРЪ с най-големи шансове да оглави асоциацията е Чавдар Кънчев. Известна е неговата амбиция да направи от АТБ силна организация, с влияние сред институциите. Според приближени на г-н Кънчев обаче не е изключено той да си направи отвод поради голямата си ангажираност. При подобно развитие на обстоятелствата банковата общност очаква лидерското място да бъде заето от Ваня Василева. По думите на нейни колеги тя е човек, който умее да намира общ език, а и е с богат опит в банковото дело.


Преди месец заместник-председателят на АТБ Олег Недялков също си подаде оставката, тъй като напусна ОББ. Според устава на асоциацията при това положение той не може да заема място в управленските структури и на събранието банкерите изберат и нов заместник-председател. За мястото най-вероятно ще се състезават Иван Искров и Стоян Александров. Разбира се, не е изключено за заместник-председател да бъде избран и някой от новите членове, които ще влязат в управителния съвет на банковата асоциация.


Колкото и странно да звучи, но за разлика от всеки друг път, днес интересът към двете освободени места в управителното тяло на АТБ не е голям. Една от кандидатурите е на Пеньо Хаджиев, изпълнителен директор на Българска инвестиционна банка. Предполага се, че ОББ също ще настоява за свой представител в управлението. Не е изключено и чуждестранните банки, членки на АТБ, да проявят интерес към участие в ръководството.


В крайна сметка петък не е толкова далече. Предвижда се на събранието банкерите да приемат и отчета за дейността на асоциацията, както и доклада на одиторите за миналата година. Ще се гласува и проектобюджетът на АТБ за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във