Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанасов: Трябва да се положат усилия за правителство в това НС

"Ние от "Демократична България" сме на мнение, че трябва да бъдат положени усилия да се направи правителство в настоящия парламент. Хората не искат да ходят на избори и смятат, че трябва да бъдат загърбени еготата на няколко човека, за да може да се намери пробив в тази ситуация. Мисля, че е възможно да се случи." Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов. "Самият Кирил Петков няколко пъти каза, че ако въпросът е да се състави правителство дори без той да е премиер, е готов на такава отстъпка", добави депутатът.

"Днес съм свикал заседание на Националното ръководство на партията и ще обсъдим всички въпроси. Смятам, че е правилно да се даде правото на мандатоносителя да направи заявката. Нека от ПП кажат кого биха предложили за кандидат за премиер. И Асен Василев става, има и други хора, които имат качества", посочи Атанасов пред NOVA. По думите му ГЕРБ и ДПС е най-добре да стоят в опозиция.

"Много лошо впечатление ми направи как този груб човек  Еди Рама се изказва отвратително за нас българите. В един момент с Борисов се оказаха приятели. Имам чувството, че тези хора са много близки по манталитет", отбеляза съпредседателят на ДБ. "Знам каква е мечтата на Борисов. Иска да бъде Ахмед Доган в Банкя - да стои и да командва оттам по телефона", допълни той.

Според него за последните шест месеца правителството е направило "изключително полезни неща за България" "Имаше обаче една много добре организирана пропагандна машина, командвана от ГЕРБ и подпомагана от ДПС, която постоянно се занимава с това да се неглижират успехите и вниманието да се фокусира върху провали. Ако правим съпоставка с това, което Борисов направи за 12 години, той наистина трябва да се скрие", смята Атанас Атанасов.

Той коментира и поведението на президента Румен Радев: "Президентът иска да дърпа конците зад кулисите. Още когато беше съставено това правителство, заявих, че е най-добре той да се оттегли от полето на изпълнителната власт, където беше чрез служебните правителства. В началото на управлението на това правителство смяташе, че трябва да се държи като патрон и да дава указания. И когато от правителството предприеха действия за разграничаване, на него не му хареса. В желанието си да демонстрира сила, Радев често се занимава с неща, които не са му работа и прекалява. Преди 10 дни настоях президентът да даде публично доказателство за това, че се купуват депутати. Тошко Йорданов може да си позволи да говори такива неща, но е недопустимо държавният глава да уронва престижа на висшия орган на държавна власт, който се избира пряко от народа."

Запитан дали, ако се стигне до избори, е възможно "Демократична България" да се яви с общи листи с "Продължаваме Промяната", Атанасов отговори, че още миналия път от ДБ са предложили на ПП да се явят заедно. "Това не беше прието с техните аргументи. Към настоящия момент трябва да се проучи общественото мнение. Аз знам, че по принцип концентрацията на сила дава резултат. Трябва да преценим", уточни той. Към момента с ПП не са водени разговори за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във