Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанасов: С "Турски поток" България подкрепи плановете за война

Депутатът и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че с проекта "Турски поток" България е подкрепила плановете на Русия да нападне Украйна. Той заяви пред БНТ, че страната ни е дала три милиарда лева за проекта, за да стига руски газ до Сърбия и Унгария.

"Когато Путин започна войната, се видя каква е била причината да се прекара този поток през България - за да се снабдяват приятелите на Путин в Сърбия и в Унгария с руски газ. И кой обслужи частта от плана на Путин за войната в Украйна? Правителството на Борисов. Прекараха тази тръба скоростно през България, платихме 3 милиарда лева от българския бюджет, за да обслужим руски интерес. На сръбска територия "Газпром" плати газопровода, а на българска - ние, за да обслужим плановете на Путин за нападение на Украйна", каза Атанасов.

Той подчерта, че вече 3 месеца не може да се намерят документите, свързани с газовата карта. "Има оперативна информация, че в документацията, която придружава газовата карта, има данни, че правителството на Борисов е поемало ангажименти към Русия да не толерира алтернативни газопроводи на "Газпром" през България и това е причината 12 години да не може да се построи връзката с Гърция", допълни депутатът.

По думите му е абсурдно твърдението, че НАТО е започнало тази война. "Има нужда в тази драматична ситуация да прегледаме състоянието на българските институции и на българската държава. България трябва да бъде лоялна към ЕС и НАТО. От това, което съм чул или българските службите са неспособни да събират информация, или имат надеждна информация, но заблуждават Народното събрание. Този въпрос трябва да се изясни, защото имам чувството, че пързалят новото правителство и министър-председателя от време на време, защото са млади хора, без политически опит", каза още съпредседателят на ДБ. И добави, че има рискове за българската национална сигурност.

Атанас Атанасов коментира и поведението на посланика на Русия  у нас Елеонора Митрофанова. "Не може посланикът на която и да е държава да си позволява това провокативно поведение, да нарича българските институции натовски подлоги", изтъкна той.

По думите му по време на управлението на Борисов българските служби са били приспани, като целта е била да не виждат корупционните схеми.

"Ясно е кои хвърляха снежните топки на Шипка, полицията им знае имената, това са сподвижници на "Възраждане", каза още депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във