Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанасов: Полицията не може да се отърси от милиционерщината 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обвини прокуратурата, че е "направила всичко необходимо да прикрие безобразията" с полицейското насилие по време на миналогодишните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. 

Темата с полицейското насилие ще търпи непрестанно развитие в следващите дни. Парламентът с пълно единодушие подкрепи проект на решение, с което се иска доклад от главния прокурор Иван Гешев. Срокът му за внасяне в Народното събрание е до 20 август. Той трябва да съдържа данни за дейността на прокуратурата по случаите на полицейско насилие над протестиращи.

"Парламентът иска главният прокурор да даде доклад не по фактите, събирани вътре в делата, а по движението по делата. Искаме да знаем кога са образувани тези дела, защото делата ако са образувани сега преди 20 дни, очевидно е, че някой е прикривал действията на полицията, които са престъпни", каза Атанасов.

Според него основните отговорници няма да бъдат наказани и определи като "срамно", че двама бивши вътрешни министри, бивши полицаи, не са изразили своята позиция в парламента, защото двамата са отговорни за това, което се е случило на площада.

Атанасов заяви, че има сериозни проблеми в кадровата система на МВР по време на управлението на ГЕРБ.

"Системен проблем има, защото в България продължаваме да говорим за полицията като за репресивен орган, за съжаление макар и 30 години след промените няма пълно отърсване от милиционерщината в системата на МВР. Полицията трябва да бъде помощник на хората, на гражданите, а не трябва да ги мачка", коментира пред БНТ зам.-председателят на парламента.

По думите му шансове за правителство с третия мандат има и сега трябва да се правят преговори за кабинет и да се търси решение.

"Ние от "Демократична България" сме готови за сериозни преговори, защото много е тежък момента за държавата и трябва да се търси решение. Трябва да бъдат запазени определени граници, но решение трябва да се търси", посочи още Атанас Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във