Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанас Зафиров: Срещите да не се тълкуват като заявка за управление или явяване на изборите

„БСП започва поредица от срещи с цел създаване на обща платформа за действия за провеждането на честни избори. Първите срещи са с наши традиционни партньори. Започваме с 10 партии и 5 неправителствени организации. Утре има още толкова поканени“. Това заяви пред БНР Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП по коалиционната политика, след днешния първи кръг от разговори между социалистическата партия и извънпарламентарни формации и НПО-та за общ фронт за гарантиране на честен и прозрачен вот.

Той припомни, че през годините сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани - платен, корпоративен вот, подправени протоколи, разнасяне на чували. "Надявам се на тези срещи да потърсим формите и методите, с които това да бъде прекратено", посочи представителят на левицата.

Зафиров уточни, че от БСП предлагат Декларация за свободни и честни избори, както и конкретни действия, около които да се обединят всички политически и неправителствени субекти, настояващи за честен вот. „Срещите не бива да бъдат тълкувани като обща заявка за управление или явяване на изборите“, категоричен е социалистът и подчерта, че крайната цел е смяната на порочния модел на управление.

Той акцентира върху необходимостта от висока избирателна активност на предстоящите избори. "Предоставяйки възможност нашите членове в изборната администрация да бъдат ползвани от извънпарламентарните партии – това би трябвало да бъде своеобразен бонус за тях", отбеляза още Зафиров.

От БСП внасят и предложенията си за промени в Изборния кодекс, сред които въвеждане на видеонаблюдение на броенето на бюлетините и активната регистрация. Според Зафиров тези мерки ще допринесат за гарантиране честността на изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във