Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанас Пеканов: Няма да правя партия, виждам се като технократ

​Нямам политически амбиции, не правя партия, не разбирам от партийно строителство и нямам такива планове. Това каза пред БТВ бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов. Така той отговори на плъзналите в последно време спекулации, че се готви нова президентска партия, чието лице ще бъде именно Пеканов.

"Бях седем месеца в длъжност и доста политици ми се обаждаха, разговаряха с мен, но моята среда е академичната кариера и с това се надявам да продължа да се занимавам'', допълни той.

С президента Радев поддържаме комуникация. Съветвал съм го по икономически въпроси, виждам се като технократ, защото смятам, че досега съм успял да спечеля някаква международна позиция, обясни още Пеканов.

Относно започнатите преговори на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Атанас Пеканов изрази увереност, че членството ни в организацията ще ни даде по-голяма реформаторска амбиция.

"ОИСР ще ни даде шанс да имаме по-голяма реформаторска амбиция, за да е по-добра ситуацията и икономиката ни. Ще ни даде възможност да се доближим до развитите страни, ще можем да взимаме участие във вземането на решения, ще имаме по-силна роля в международните дебати. Ще прилагаме стандарти и практики, които ще направят страната ни по-добра. Това е и начин институциите да заработят по-добре", коментира бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

По темата с инфлацията Пеканов обясни, че тя е в резултат от "прегряване на световната икономика".

Според него в условията на инфлация помощите трябва да са по-добре таргетирани, като държавата трябва да помогне на социално слабите и на онези бизнеси, които са били най-силно засегнати от кризата. За целта Пеканов препоръча институциите у нас да придобият "по-голям експертен характер".

Повишаването на цените е нямало как да се предугади преди една година. "Ние можем да искаме инфлацията да намалее, но трябва да знаем какви ще са негативите, ако се вдигнат лихвените проценти – тогава фирмите ще пострадат и това ще се прехвърли върху нас, крайните потребители", завърши Пеканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във