Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанас Мерджанов: Нинова раздели партията

Членът на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов разкритикува червената лидерка Корнелия Нинова за "хаотичното" ѝ управление. В телевизионно интервю Мерджанов изтъкна, че никой не може да бъде доволен от евроизборите, тъй като в партията били настроени за победа. "Нещо повече - беше отправена дори заявка за предсрочни парламентарни избори. Така че нещата са доста тревожни за нас, социалистите", отбеляза също така Мерджанов.

Както "Банкеръ" по-рано съобщи, заради загубата на евровота Нинова подаде оставка, като по неофициална информация временен лидер може да стане Кирил Добрев. Вече стана ясно и че тя отново се кандидатира за председател на левицата. 

За днешния пленум на "Позитано" 20 Мерджанов коментира, че е имало известна уловка в действията на Нинова - предложила в дневния ред да залегне точка, противоречаща на партийния устав: 

"Уставът е категоричен – при подадена оставка мястото на председателя на партията трябва да бъде заето от неговия заместник-председател. Нинова обаче не беше достатъчно коректна да заяви пред нас кой я наследява временно. Тоест засега никой не е определен за заместник-председател, а е констатирана само оставката."

Мерджанов се зачуди дали с подадената си оставка Нинова поема политическа отговорност или търси начин да остане на председателската позиция. 

По думите му за трите си години начело на БСП лидерката в оставка предизвикала несъгласие с методите ѝ на управление и хаотичните ѝ действия. Например вместо да консолидира партията, тя внасяла редица разделителни линии. 

"При толкова тежки скандали при управляващото мнозинство ние се натъкваме на поредната загуба. Оттук-нататък Конгреса трябва да заседава много мъдро, за да вземе правилното решение. За момента очевидно не можем да бъдем припознати като алтернатива'', изтъкна още Атанас Мердажнов. 

Социалистът съобщи, че не възнамерява да се кандидатира за председател на партията. Все пак той се похвали, че БСП преди всичко е демократична партия, която се ръководи от демократичните традиции.

И обобщи: "Партията се самозатвори. Непростимо е доскорошни наши партньори да отиват в сродни коалиции като АБВ. Трябва да следваме такава политическа линия, която да събира, а не да разделя".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във