Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанас Бобоков остава в ареста

Апелативният специализиран наказателен съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Атанас Бобоков. Защитата на бизнесмена твърди, че през последните седмици му е прилагано лечение, което вместо да му помогне, му влошило здравното състояние.

Атанас Бобоков е обвинен, че е част от престъпна група. Разследването е за незаконен трафик на отпадъци. Обвинение има и бившият зам.-ресорен министър Красимир Живков. В съдебната зала стана ясно, че всички останали са пуснати от ареста. Факт, който обвинението обясни с това, те проявили "съвест и доблест".

"Мислех, че правосъдието е за престъпниците. С шок установих,че не е нужно да си извършил престъпление, за да стоиш в ареста. Като дойде време за дело, дори няма да ме извикат, защото няма доказателства", каза бизнесменът и допълни, че е готов да съди България за незаконен арест. Той определи процеса като фарс.

"Чудя се как съдът успява да намери аргументи да ме държи в ареста. Всичко започна с една пиар кампания на прокуратурата", посочи обвиняемият.

Бобоков има подозрения кой иска бизнеса му, но предпочете да не назовава имена.

В началото на юни бизнесменът остана за постоянно в ареста. Прокуратурата тогава обяви, че има достатъчно доказателства, че Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група.

Те са разследвани по подозрения, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

Миналата седмица от ареста бе освободен братът на Атанас Бобоков - Пламен Бобоков. Определената му от специализираната прокуратура гаранция е в размер на 1 000 000  лева.

Той, заедно с президентския секретар Пламен Узунов, има обвинение за  участие в престъпен  сговор с  цел осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 г. до настоящия  момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във