Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанас Атанасов: България ще даде военна помощ на Украйна

България ще даде военнотехническа помощ на Украйна. Това предложение на "Демократична България" ще бъде гласувано през идващата седмица. Това каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Проекторешението е внесено в петък. "Сигурен съм, че България другата седмица ще има решение да предостави военнотехническа помощ на Украйна", добави той. Според него ще има мнозинство да се даде мандат на кабинета да предостави помощ според нашите способности, дори и символична.

"ГЕРБ и ДПС дават сигнали, че са готови да дадат подкрепа. Наясно сме, че БСП няма да подкрепят това решение", заяви пред bTV депутатът от ДБ. Каква ще е помощта той не се ангажира да отговори. "Това са неща, които трябва да бъдат договорени на техническо ниво между двете страни", подчерта Атанасов. 

Той коментира и темата за руските шпиони у нас: "Похвално е това, което започна в ДАНС. Крайно време е да се направи прочистване. В службите ни има хора, които работят за руснаците, те трябва да бъдат разкрити и наказани".

Трима са разследвани за шпионаж - двама агенти на ДАНС и служител на министерство. Това беше обявено след спецакцията в контраразузнаването през изминалата седмица. От ДАНС заявиха, че двамата уличени техни служители са били началник на сектор и началник отдел със стаж над пет години. Засега обвинения няма. Тримата са давали информация на един и същи човек.

Според Атанасов това е резултат на вътрешна разработка на ДАНС, на нейната вътрешна сигурност. Той заяви, че недоумява защо прокуратурата не повдига обвинения, след като шпионажът е тежко престъпление. И допълни, че е трябвало веднага да има арести. 

"Борисов и ГЕРБ трябва да направят приживе паметник на главния прокурор Иван Гешев, той постоянно ги пази", смята депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във