Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Атакуват Петков, защото спря кранчето на достъп до публични пари

Министърът на икономиката Кирил Петков.

В казуса с гражданството на Кирил Петков, който засегна мафията жестоко като разкри далаверите им в ББР и ДКК, нещата са прости. Правото е на негова страна, защото нотариално заверената декларация е неговия акт, неговата воля. Процесът от тук нататък е извън негов контрол. И забележете, пак от гледна точка на правото, нещата би трябвало да ясни - тъй като няма хипотеза канадската държава да му откаже, нито пък той да върне процеса. Само е въпрос на време. От гледна точка на Конституцията е ясно - той е български гражданин без конфликт на лоялност и гражданска принадлежност. Това написа на страницата си във Фейсбук анализаторът Илиян Василев. 

"ДПС и ГЕРБ които са новата коалиция на статуквото се нахвърлиха върху му, за да намерят някаква контраигра след разкритията за полицейското насилие. ИТН също се включиха в тази игра и удостовериха на практика не толкова плаващото "мнозинство" което трябваше да ни управлява. Нека дадем и по-общ контекст по темата с българското гражданство. Идеята да няма двойно гражданство в Конституцията е да се избегне конфликта на принадлежност, съответно на лоялност. И Кирил го е направил по единствения възможен начин", смята Василев.

Според него е ясно,  че покрай тази атака срещу Петков и срещу служебното правителство се цели и дискредитиране на президента Радев в навечерието на президентските избори.

"Но още по-конкретно тези брутални мафиози целят да отменят и цялата му дейност и актове, които накърниха интересите им и затвориха кранчето на достъпа до публични пари. Цялата тази паплач сега вие на умряло защото тя от конкуренция и пазар не разбира, разбира единствено от "усвояване" на публични - национални и евро - средства. Перспективата такива като Петков да останат в управлението не им дава мира", твърди анализаторът.

Той подчерта, че за тези хора няма проблем да продават българско гражданство на мафиоти, дори заподозрени за връзки с терористични клетки, няма проблем да "доказват" своята лоялност към българската държава, като работят за интересите на други държави, да държат сметките си в офшорни зони, да се обогатяват безогледно с кражби на публични средства. "И сега точно тези люде с компрометиран морал ни говорят за закон и правила?!"

"Казусът изпраща смразяващо послание към всички българи зад граница, които напуснаха страната за да търсят невъзможното щастие, квалификация и благоденствие, което същите тези политически мутри, им отказаха в Родината. Сега искат да им покажат, че не са желани обратно - само парите им са ОК, съветите и личното участие в управлението - не. Намирам пряка връзка между съпротивата на ДПС и ГЕРБ срещу електронно и дистанционно гласуване /по пощата/ и тази атака срещу Петков. Целият модел на ГЕРБ почива върху отсъствието от страната - физическо и виртуално - на българската емиграция, като избиратели, депутати и като участници в управлението. Защото българското общество бързо разбира кое е добро за него, кои хора са качествени и милеят за него, и кои са подставени лица на паразитиращата класа, от политически олигарси", пише Илиян Василев.

Миналата седмица Министерството на външните работи отправи официално запитване до Канада дали министърът на икономиката Кирил Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност. От министерството уточняват, че няма срок, в който то трябва да получи отговор.

Казусът с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков може да доведе до пълен юридически хаос в ръководеното от него министерство. Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани. Петков твърди, че е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър, но не знае дали процедурата е приключила и няма документ за това. Ако той все още има двойно гражданство и не отговаря на условията на закона, това ще направи нелегитимни всички актове, които е подписал като министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във