Банкеръ Weekly

Общество и политика

Атакуват Мартин Шулц заради Моника Станишева

Депутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Ингеборг Гресле настоя днес председателят на ЕП Мартин Шулц да даде пояснения как от парламентарния бюджет са били предоставени 60 хил. евро за рекламна кампания на българско дружество, свързано с председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Според Гресле, която е говорител на ЕНП в бюджетната комисия на ЕП, въпреки съобщението, че договорът ще бъде прекратен и отпуснатите средства ще бъдат възстановени, той продължава да поражда съмнение, че Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели".

По нейните думи Шулц трябва да изчисти въпросите около обстоятелствата и процедурите по отпускането на посочените средства.

Гресле коментира още, че конфликтът на интереси в този случай е налице и преди номинирането на Станишев за евродепутат. Тя уточнява, че прекратеният договор е бил свързан с предстоящата кампания за избори за ЕП в България през май.

Настоящият председател на ЕП Мартин Шулц е номиниран за кандидат на ПЕС за следващ председател на ЕК, като неговата кандидатура предстои да бъде окончателно утвърдена на конгреса на ПЕС на 1 март в Рим.

Скандалът със съмнителния ПР договор избухна в началото на януари, когато Ингеборг Гресле поиска проектът да бъде проверен.

Нейното искане беше последвано от декларация на Моника Станишева, че нейната фирма прекратява изпълнението на проекта с ЕП и ще възстанови получените средства по него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във