Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" всекидневно ще настоява за свикване на Коалиционен съвет

Партия "Атака" започва всекидневно да внася искане за свикване на Коалиционния съвет на "Обединени патриоти". Това съобщиха пред БНР от политическата сила. От "Атака" искат темата на заседанието да бъде "нелегитимното" отстраняване на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на патриотите. Днес свикването на съвета на малката коалиция се провали заради заетост на лидерите на НФСБ и ВМРО.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отказа заради служебни ангажименти, а председателят на НФСБ Валери Симеонов обясни отсъствието си с командировка в чужбина.  Симеонов посочи още, че не приема провеждането на политически съвет, на който промените в групата тенденциозно се определят като нелегитимни. 

Волен Сидеров настоява да бъде обсъдено нелегитимното, според него, решение, с което той беше свален от поста председател на парламентарната група на коалицията. Той вече оспори рокадата пред председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и очаква нейното решение. От "Атака" очакват отговора и на премиера Бойко Борисов за свикване на голям коалиционен съвет.

„Всякакъв тип промени са възможни, но стига това да е по законоустановения ред“, коментира депутатът Николай Александров от "Атака". Според секретаря на парламентарната група Християн Митев от НФСБ, няма нарушение на правилника на Народното събрание при отстраняването на Волен Сидеров. Той обясни, че причините са и обективни.

„Тъй като за съжаление господин Сидеров не изпълнява правомощията си като председател на групата - не свиква на заседания, не координира работата ѝ, не присъства не само на заседания на групата, но и на заседания много често на Народното събрание“, каза Митев.

Промените в парламентарната група няма да нарушат стабилността на управляващата коалиция, заявиха от трите партии.

Лидерите на ВМРО и НФСБ – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, бяха склонни исканият от "Атака" коалиционен съвет да се проведе идния вторник, на 16 юли. Но заради проваленото от БСП и ДПС днес заседание на парламента, председателят му Цвета Караянчева насрочи извънредно – именно за вторник. Така че вероятността трите патриотични формации да се съберат на коалиционен съвет е много малка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във