Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" вади на светло доходите и имотите на социолозите

Народни представители от "Атака" внесоха в деловодството на парламента законопроект за промяна в антикорупционния закон, с която се настоява да бъдат проверявани доходите и декларирано имуществото и членството в организации на социологическите агенции - техните собственици и работещите в тях. Това обяви в кулоарите заместник-председателят на партията Десислав Чуколов.

"Този закон е насочен към лицата на висши държавни длъжности, но до голяма степен и социолозите са тези, които определят кои са лицата, заемащи висши длъжности, които, освен че информират обществото, но и определят неговото мнение, анализират, дават определени тези какво да се мисли за този или онзи процес", представи мотивите за инициативата депутатът.

Според него, когато се отчитат доходите, могат да станат ясни много отговори, които българското общество търси. По думите му целта е изсветляване и на този сектор от българския обществено-политически живот. "Който няма какво да крие, няма и от какво да се притеснява", посочи Чуколов.

Така или иначе, в обществено-политическото пространство отдавна се говорело за социолози, които имат палати, голф комплекси, демонстрират добро финансово състояние. "Нека това да стане ясно и прозрачно", уточни атакистът.
Чуколов призова останалите парламентарни групи да подкрепят тази промяна. По думите му, ако тя не бъде приета, от "Атака" ще сметнат, че съответната политическа сила или организация имат обвързаност със социолози у нас.

От "Атака" по принцип не крият негативното ис отношение към обнародваните социологически проучвания. Самият лидер на партията Волен Сидеров не веднъж е обвинявал социолозите в поръчкови и неверни данни и прогнози. За пример той дава факта, че преди почти всички избори, особено парламентарни, анализаторите пренебрегват "Атака" или я "погребват" преждевременно, пък участва активно в политическия живот на страната от създаването си през 2005 г. до сега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във