Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Атака" протестира срещу посещението на турския външен министър

С протест пред Министерски съвет лидерът на „Атака” Волен Сидеров и депутати от политическата партия изразиха недоволството си от посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в навечерието на националния празник на България 3 март.

Сидеров определи и срещата между външния министър Кристиан Вигенин и турския му колега като ненужна, тъй като не са били обсъдени важни за България въпроси. Той допълни, че са отправили покана към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се присъединят към протеста, отговор, обаче не са получили.

Сидеров е разочарован от срещата между българския външен министър Кристиан Вигенин и турския му колега, защото не са били поставени важни за страната ни въпроси.

„Там не е бил поставен въпроса за обезщетението на тракийските имоти. Не е бил поставен въпросът за превозвачите, за намесата на турските консули и посланици в нашите вътрешни работи. Изключително съм разочарован, защото това означава, че нашият външен министър не е бил на мястото си. Турският си е на мястото - той си води политика на неоосманизъм”, заяви Сидеров.

Волен Сидеров настоява по време на срещите между президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски с Ахмет Давитоглу да бъде повдигнат въпроса с дълга от 10 мрлд. долара, който Турция има към България.

 "Коя е тази държава, която има да си взима 10 млрд. и не си ги иска. Не знам премиерът дали ще ги постави тези въпроси, ако не ги постави и той и президентът, тогава защо са на тези постове. Не виждам смисъл”, каза още той.

 Към 17.00 ч. протестът на „Атака” срещу посещението на турския външен министър се измести пред сградата на президентството, където се проведе среща между държавния глава Росен Плевнелиев и Ахмет Давитоглу.

 При излизането на турския външен министър Ахмет Давутоглу от сградата на президентството, събиралите се депутати от „Атака”, заедно с лидера на партията Волен Сидеров опитаха да блокират пътя на официалната делегация. Полицията обаче успя да предотврати опита за блокада на турския външен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във