Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" поиска отмяна на Закона за социалните услуги

Депутатите от "Атака" внасят закон, целящ да отмени вече приетия от парламента изцяло нов Закон за социалните услуги, който трябва да влезе в сила на 1 януари 2020 г. Според атакистите той е бил приет заради "социалната енергия, натрупана от протестите", но трябва да бъде отменен, защото чрез него държавата отдава грижите за гражданите си на частни организации и НПО-та, които се наричат доставчици на социални услуги.

По време на брифинг в Народното събрание депутатът от "Атака" и зам.-председател на партията Десислав Чуколов подчерта, че този закон е подготвен от социалния зам.-министър Султанка Петрова и променя социалната система на държавата. "Държавата аутсорства социалните услуги на частни фирми и НПО-та, като им дава изключително големи права. С приемането на този закон извеждането на дете може да става само по сигнал, включително и анонимен. Децата могат да бъдат взети от всяко едно семейство за 24 часа без съдебно решение и заповед. По сигнал социален работник ще може да влиза в дома ни. Правим така, че всъщност тези фирми, частни НПО-та, български и чуждестранни, ще бъдат заплатени със средства на данъкоплатеца" посочи народният представител и обясни, че неправителствените организации сами ще определят размера на цената на услугите, които предлагат.

"Важно е да кажем, че част от резюмето и становището са изработени от една лаборатория към Департамент "Политология" на Нов български университет. Какво се получава, че частни лаборатории изработват закони в България под благовидния повод – защита на социалния интерес на българите", запита зам.-председателят на "Атака".

Facebook logo
Бъдете с нас и във