Банкеръ Daily

Общество и политика

„Атака” подготвя закон срещу абортите

Партия „Атака” подготвя закон за правото на живот на заченатите. Това съобщи пред БНТ заместник-председателят на формацията Десислав Чуколов. Той подчерта, че въпросът с абортите е много важен и трябва да бъде урегулиран. Атакистът отбеляза, че не се предвижда тотална забрана.

„Не става въпрос за аборт при бременност, която застрашава живота и здравето на майката или плода или е следствие на изнасилване, кръвосмешения и др.”, обясни Чуколов. Той представи стряскащата статистика, че на година у нас се правят над 25 000 аборта, което, за съжаление, е много повече от другите европейски държави. Чуколов посочи, че основно младите българки правят аборти, не и циганският етнос. Партийният заместник на Волен Сидеров каза, че „Атака” повдига тази дискусия за абортите, защото е много важна.

Припомняме, че преди двадесетина дни председателят на партията обяви, че иска да се започне дискусия "за" или "против" забраната на абортите в България. Според Сидеров въпросът бил много важен от гледна точка на демографската криза и високата смъртност у нас, той стоял  в дневния ред и на много напреднали страни. Лидерът на „Атака” също цитира статистика, според която на година в България се правят по 26 000 аборта. По думите му това били 26 000 убийства. Сидеров каза също, че е разтревожен за бъдещето на българския народ и неговото развитие. "Сега всяко едно момиче срещу определена такса може да убие човешки живот. Нека се замислим колко сериозен е проблемът", подчерта той.

По темата за субсидиите Десислав Чуколов припомни, че „Атака” гласува категорично за намаляване на парите за партиите, защото така са пожелали 2,5 милиона българи. Народният представител каза, че още през 2012-13 г. формацията на Сидеров е предлагала партийната субсидия да стане 0 лева с определени условия за медийно отразяване.

„Трябва да се забрани спонсорирането от чужбина. Категорично и ясно. Това е директна намеса в българския политически живот. Ние искаме да се забрани това финансиране от чужбина, защото не може чужда организация - неправителствена, камо ли правителствена, да определя какво става в България”, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във