Банкеръ Daily

Общество и политика

„Атака” пита БСП за пенсиите, концесиите, чуждите военни бази и санкциите срещу Русия

"Атака" вижда БСП като претендент за властта и я пита за пенсиите, концесиите, чуждите военни бази у нас и санкциите срещу Русия. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Прессъобщението е във връзка с вота на недоверие към правителството, иницииран от БСП.

"Принципите на ПП "Атака" от нейното създаване са били следните: България да бъде, колкото се може по-самостоятелна държава в днешния глобален свят; да следва интересите на своите граждани и да ги поставя над чуждите интереси”, се казва в разпространената позиция.

В документа пише още: „Ако партия "Атака" беше избрана да управлява България, щеше да приложи точно тези принципи. По различни причини това не се е случило, но ние не можем да се сърдим на българския народ. Обаче имаме пълното право да питаме всеки, който претендира да управлява, в името на какво иска да управлява.”

От формацията припомнят, че тези въпроси са ги задавали към всички управляващи партии, включително и към сегашните управляващи от ГЕРБ. Не са получавали задоволителни отговори, но винаги са се надявали този, който е на власт, да проявява разум. „Заради липсата на задоволителни отговори днес ние не сме част от Коалиционния съвет, който управлява страната и взема решения.
В момента има претендент за властта в лицето на БСП. Те внасят вот на недоверие, с който искат падане на правителството и съставяне на ново”, казват още от партията на Волен Сидеров.

По този повод „Атака” пита:

1. Има ли БСП категоричното намерение да направи минималната пенсия 500
лв., а минималната заплата 1500 лв.?
2. Има ли БСП категоричното намерение да прекрати незабавно концесиите
за добив на злато и да е в български ръце?
3. Има ли БСП категоричното намерение да закрие чуждите военни бази у
нас?
4. Има ли БСП категоричното намерение да свали санкциите срещу Русия?
5. Има ли БСП категоричното намерение да признае с парламентарно решение
геноцида над българския народ по време на турското робство, което "Атака" предлага от 2005 г.?

По-рано през деня бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев каза пред БНР, че не е убеден, че тази парламентарна процедура (вотът на недоверие – б.р.) има своето място в близките дни. „БСП системно сгреши с предложението за този вот. Правителството имаше времето да реагира ефективно, предприемайки реални стъпки. Нелогично подготвеният вот на недоверие буди съмнение – наистина ли от опозицията биха искали да се стигне до оставка на правителството и до нови избори“, изказа своите съмнения Нотев. Според него такава идея трябва да бъде изоставена като обречена. 

„Бих бил изключително разтревожен, ако се окажем в ситуация на отказ да се сформира правителство и на влизане в безвремието на съставяне на служебно правителство... Ако оставим кораба без капитан в това време, ми се струва лоша идея“, заключи Явор Нотев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във