Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" определи свалянето на Сидеров като нелегитимно

"Атака” се противопостави на свалянето на лидера си Волен Сидеров от председателското място на парламентарната група на "Обединени патриоти". Лидерът на партията и колеги Явор Нотев и Десислав Чуколов връчиха на председателя на парламента Цвета Караянчева възражение срещу новото ръководство на групата

Във вторник ВМРО и НФСБ свалиха Сидеров от председателския пост на групата на "Обединени патриоти". Към момента тя се оглавява от двама съпредседатели - Валентин Касабов (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО). 

На брифинг в парламента Явор Нотев изтъкна, че промени в ръководството на парламентарната група се правят по предложение на политическия съвет на коалицията, който е ръководен орган. Такъв съвет обаче не е проведен. Депутатите от "Атака" очакват решение, което да е съгласувано с правилата на работа на парламентарната група.

Те настояха също така за свикване на коалиционен съвет между "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

От своя страна Сидеров поясни, че е поканил лидера на НФСБ Валери Симеонов и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов в петък, в 15.00 часа, в парламента, за да разгледат "нелегитимното" и "правно нищожно" решение за отстраняването му. Атакистът изтъкна, че са нарушени коалиционното споразумение, правилниците на групата и на Народното събрание. 

Предстои среща и с премиера Бойко Борисов, на която Сидеров очаква да чуе дали ГЕРБ ще работи съвместно с НФСБ, "Атака" и ВМРО или ще приеме заличаването на "Атака" от тройната коалиция. Според него това не може да се случи, защото става дума за правни нарушения. По думите му ако, Караянчева не реагира, означава, че си "затваря очите пред закононарушения".

"Обединени патриоти" вече не е коалиция, категоричен е лидерът на "Атака".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във