Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" официално напусна групата на "Обединени патриоти"

Депутатите от "Атака" Николай Александров, Явор Нотев, Станислав Станилов и Маргарита Николова напускат ПГ на "Обединени патриоти", съобщи зам.-председателят на парламента и депутат от Сидеровата партия Явор Нотев на брифинг в Народното събрание. 

Този ход потвърждава раздялата между "Атака", ВМРО и НФСБ, след като в края на миналата пленарна сесия лидерът на партията и бивш председател на групата Волен Сидеров и колегите му атакисти Павел Шопов и Десислав Чуколов бяха изключени от "Обединени патриоти". 

Атакистите упрекнаха председателя на НФСБ Валери Симеонов за разцепването на групата. "Напускаме след поредица от действия и решения, които станаха възможни в групата след завръщането на Валери Симеонов в българския парламент. Позорно завръщане след месечни протести, прогонен от изпълнителната власт, той намери място в българския парламент, като че ли тази свещена сграда, е приют за провалени политици", отбеляза Нотев и изтъкна, че след завръщането си в Сградата на съединението Симеонов започнал да следи стриктно за присъствие в залата, като че ли това е най-важната и фундаментална част. Според Явор Нотев такова поведение не може да бъде търпяно от смислени и отговорни политици.

"Стана така, че се в групата се оказахме рамо до рамо със стожера, идеолога на ангажимента на Република България да заплати 2 млрд. долара по направление не съответно на нашите цели, намерения, споделени от нашите избиратели. 2 млрд., които отиваха за въоръжение, незнайно къде и как. Непоносимостта на такова поведение беше очевидно. Изгонването на трима членове на парламентарната група на "Обединени патриоти" доведе до намаляването на броя на групата и забележете попадането на групата на четвърто място в българския парламент. Това формално основание, което беше в основата на отчитането на неимоверен успех на обединените български патриоти по време на изборите за парламент, пропадна, беше забравено, безотговорно заличено от решението на парламентарната група в лицето на двете партии - ВМРО и НФСБ", обясни още Нотев. 

Атакистите няма да напуснат парламент, съобщи той, но отговори лакочно на въпроса относно подкрепата към правителството. "Депутатите от "Атака" ще реагират съобразно решенията на партията и отношението, което ще формират към конкретни идеи и предложения", обясни уклончиво Явор Нотев. 

В отговор лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не е приятно третата по големина парламентарна група да стане четвърта и то след ДПС, но това е било неизбежно. " Не мога да коментирам или да обсъждам решението на нашите колеги. Мисля, че ние постъпихме колегиално като изключихме от групата хората, които не идваха на работа. С останалите четирима колеги работихме добре, след като такова е тяхното решение ние го приемаме. Нямаме право на позиция по този въпрос", каза Симеонов в кулоарите на парламента. 

Той добави, че НФСБ и ВМРО не са нарушили управленската коалиционна структура. И посочи, че "Обединени патриоти" остават като група, като наименование и като коалиционен партньор със своите особености, изисквания и претенции към управлението на държавата. Симеонов подчерта, че депутатите трябва да защитават интересите на избирателите от патриотичния сектор и на българското общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във