Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" обвини ВМРО и НФСБ в денонсиране на коалиционното споразумение

Партийният заместник на Волен Сидеров в "Атака" – Десислав Чуколов обвини партньорите в коалиция "Обединени патриоти", че нарушават подписаното споразумение. Повод за думите му станаха промените в ръководството на парламентарната група, приети снощи в отсъствието на депутатите от "Атака". Волен Сидеров вече не е председател на групата, а Чуколов неин заместник. Тя ще се ръководи от двама съпредседатели – Искрен Веселинов (ВМРО) и Валентин Касабов (НФСБ). Заместник- председателите и секретарите също от партиите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов – съответно Милен Михов и Борис Ячев, както и Юлиан Ангелов и Христиан Митев.

По думите на Чуколов в случая не става въпрос просто за отстраняване на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти".

„Това е и нарушение на коалиционното споразумение, което има между НФСБ, „Атака” и ВМРО, което подписахме в началото на 2017 г., преди да влезем в това Народно събрание. Там са записани ясно много важни неща, които регулират как да функционира парламентарната група и как да се разпределят вицепремиери и кой ръководи парламентарната група”, коментира атакистът в кулоарите на парламента. Според него споразумението е денонсирано, което поставяло под въпрос и споразумението с ГЕРБ за управленска коалиция.  

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче заяви, че промените в ръководството на групата са формални. Той припомни на журналистите, че още от есента на миналата година НФСБ не признава Волен Сидеров за председател на парламентарната група. Той отрече, че има опасност за коалиционното споразумение, включително и това с ГЕРБ.

 „Няма такова нещо. Или някой не е чел коалиционното споразумение, или не е чел правилника на групата. Между парламентарната група на „Обединени патриоти” и коалиционното споразумение има разлика. Едното определя взаимоотношенията между трите партии, а правилникът на парламентарната група определя редица правила, по които тя да работи. Ако работи. И тъй като досега парламентарната група не работеше, фактически би трябвало да се приеме като един акт на оздравяване на коалиционните отношения тази промяна на ръководството, което досега даже не е събрало групата на заседания”, коментира Симеонов.

Новият съпредседател на парламентарната група Искрен Веселинов обяви, че промените в ръководството са били направени с цел подобряване на организационния живот на групата.

"Представителите на "Атака" систематично бойкотират заседанията на парламентарната група и бламират нейната работа", обясни Веселинов. Той посочи, че на заседанието на групата, когато са гласувани промените в ръководството, не са присъствали представители на "Атака". Попитан дали се притеснява от разцепление на групата, Веселинов поясни, че всеки ще докаже дали е в политиката за постове или за политики.

"Ние се опитваме да отстояваме такива политики и сме сериозно бламирани от факта ,че групата не работи и няма адекватно ръководство и представителство, че не се води диалог в рамките на управляващото мнозинство. Просто ръководството в момента е изключително пасивно. В това отношение смятаме, че ще има подобрение. Надяваме се колегите от "Атака" да са част от това подобрение", допълни той.

"Коалицията "Обединени патриоти" е стабилна, ако не се случи нещо", заяви другият съпредсадетел на парламентарната група на "Обединени патриоти" и заместник-председател на НФСБ Валентин Касабов. На въпрос дали очаква реакция от страна на Волен Сидеров, той отговори, че не вижда нещо такова. "Всеки вторник това са редовни заседания, които голяма част от колегите от "Атака" не идват. Вчера нямаше никой. Няма нищо странно, лошо. Част от ръководството си отива, но както се казва "Обединени патриоти" сме тук и вървим напред", допълни Касабов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във