Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" настоява за изчистване на "мъртвите души" от избирателните списъци

Днешните президентски консултации за изборите завършиха с партия "Атака". Лидерът на политическата формация Волен Сидеров и негови колеги бяха последните от парламентарно представените партии, които разговаряха с държавния глава Румен Радев за предстоящия парламентарен вот, който ще се проведе в пандемична обстановка. ВМРО и НФСБ отказаха да се срещнат с Радев.

Сидеров заяви, че най-същественото е да се изчистят избирателните списъци от "мъртвите души". Той представи статистика на НСИ, според която българите с право на глас (над 20 г.) са 5 636 247 души. "В същото време от Централната избирателна комисия казват, че има 6 221 729. Разликата е 585 482 гласа. Тоест, излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. гласа повече от реално съществуващите. Какво правим тогава? Какъв е смисълът да говорим за дата на изборите, за общи морални и етични принципи, ако имаме това разминаване в числата", попита лидерът на "Атака"

Той призова държавният глава да стане гарант за честността на изборите, като се направи одит на държавното дружество "Информационно обслужване". "Никой не знае там как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката на резултатите от изборите", добави Сидеров. Той посочи, че "Информационно обслужване" е дало 25 млн. лева за компютри. 

"В крайна сметка не е важно кой провежда изборите, а кой брои", подчерта председателят на партията. И допълни, че след преразглеждане на избирателните списъци и ревизия на дружеството може да се говори за конкретна дата за вота. 

Радев отговори, че въпросът с "мъртвите души" е представен пред Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" и пред националната статистика. Той обясни, че е получил уверение, че ревизия може да се направи след разпореждане от изпълнителната власт, но процесът е изключително обемен и труден. 

"Парламентът трябва да изпълнява много по-агресивно своите правомощия по контрола върху изпълнителната власт, а не обратното. Затова стигаме до такива ситуации. Преди няколко дни поканих директора на ГРАО, но нещата продължават да се случват в същия дух. Но рано или късно този въпрос трябва да се реши", подчерта президентът.

Във връзка с "Информационно обслужване" държавният глава припомни поправка в закона от ноември, според която дружеството е единственото, което може да извършва изчисляването на изборните резултати.

"Аз наложих вето, защото това означава доживотен монопол. Естествено, то беше отхвърлено. С такъв подход към законовите промени, все повече "Информационно обслужване" се превръща в черна кутия. Защото, ако всяка година ЦИК възлага обществена поръчка за организация, която да обработва изборните протоколи, тогава обществото ще има реална информация какво е функционалното задание", изтъкна Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във