Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" излиза на протест срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман

"Атака" излиза на протест пред Съдебната палата с искане за оставката на съдия Калпакчиев  заради предсрочното освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който излежа 12 от наложените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено в столицата в нощта на 28 декември на пл. "Света Неделя".

От партията призовават всички, които са "против скандалното решение на съда", да се присъединят към протеста. На него ще е лидерът на атакистите Волен Сидеров и народните представители от формацията.

На 19 септември тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа жалба срещу решение на Софийския градски съд, с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Апелативните магистрати намериха жалбата за основателна. В случая налице са законовите основания за предсрочно условно освобождаване, считат апеалтивните съдии.

Австралиецът бе осъден окончателно от Върховния касационен съд през 2011 година. След като бе пратен в затвора, стана председател на първото по рода си в България затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази си дейност през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за наградата "Човек на годината". Номинацията предизвика сериозно недоволство в обществото и сред близките на починалия Монов и бе оттеглена от организаторите. На следващата година убиецът обаче успя да осъди страната ни в Европейския съд по правата на човека за 3500 евро заради "нарушаване на правото на свобода на изразяването".

След предсрочното му излизане от затвора този месец министър-председателят Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от различни парламентарни групи изразиха възмущението си от решението на съда. Те настояха магистратите да предоставят ясни мотиви за прекратяването на присъдата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във