Банкеръ Daily

Общество и политика

"Атака" без категорична позиция за вота на недоверие, ВМРО ще подкрепи правителството

Павел Шопов

Парламентът обсъди внесения от БСП вот на недоверие към правителството заради провал в политиката му в сферата на екологията. 

По време на дебатите в пленарната зала лидерът на левицата Корнелия Нинова представи мотивите и обвини управляващите, че са предизвикали водната криза в Перник. Отговори й депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Младен Шишков, който обвини социалистите, че не само дават широка писта на фалшивата информация, а и са нейни автори. "През последните няколко седмици все по-често ставаме свидетели на манипулирана, преекспонирана, иначе казано фалшива информация. Често ставаме свидетели на тиражиране на лъжи. За огромно съжаление този информационен поток не само че получава широка писта от колегите от БСП, но те също са автори на част от тази фалшива информация. Разбира се, ние няма как да останем безучастни в този процес и ще дадем своите аргументи в тази посока. Истината е, че в рамките на пленарното време, с което разполагаме, няма да успеем да отговорим на всички неистини, но ще направим всичко възможно да отговорим на голяма част от тях", каза Шишков.

Според депутата от ГЕРБ най-тежката лъжа на опозицията е, че над половин милион българи са на воден режим. По думите му истината е, че реалните данни от ВиК операторите към 30 декември 2019 г. са, че хората, които живеят с места с нарушено водоподаване са 116 951. Шишков опроверга и следващото твърдение на БСП, че загубите на вода са нараснали до 61%. Депутатът посочи, че там, където са реализирани проектите за воден цикъл, загубите са намалели драстично.

Народният представител от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов репликира Шишков и заяви, че данните са взети от анализа на КЕВР за ВиК сектора. "Фалшивите новини, ги пишат институциите, ние само се позоваваме на тях", каза Генов.

"Големият въпрос е защо се стигна дотук? Стигна се дотук, защото вие от ГЕРБ мълчахте и не казахте на хората истината. Можеха да се вземат превантивни мерки. Ние задавахме въпроси от тази трибуна за състоянието на водите, въздуха и боклука, но вие лъгахте гражданите. Защото вашата основна цел е да пазите властта, да се окопаете в нея и да продължите да управлявате", разкритикува ГЕРБ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той подчерта, че са нужни спешни мерки и политики за справяне с тази криза.

Социалистът Любомир Бонев посочи, че самият той е един тези 100 хил. души, които бедстват на воден режим в Перник. Той подчерта, че отговорите и решенията за справяне с проблема са били умишлено прикривани от управлението на ГЕРБ заради местните избори. Също така предупреди, че е необходимо да се предотврати хуманитарна, социална и финансова криза в града. Той констатира, че още през април 2018 г. са първите индикации, че нивата в язовир "Студена" намаляват. По думите му тогавашният кмет от ГЕРБ  Вяра Церовска и областният управител Ирена Соколова за знаели за проблема още през август 2018г.

Народният представител от левицата Атанас Костадинов изтъкна, че Националната стратегия за управление на водите през 2012 година е предупредила, че се очаква проблем с водата. “Представете си какво управленско "усилие" е необходимо за тези 7 или 8 години, за да се стигне до такава ситуацията сега в Перник", отбеляза Костадинов. "Природните бедствия са продукт на стихиите, а кризисните ситуации са продукт на некомпетентност, безхаберие и на корупция", смята още той.

"Вие искате пир по време на чума", обърна се към социалистите депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Той обвини БСП , че не иска да разреши кризата, а страната да върви към политическа нестабилност със свалянето на правителството. 
"Искате да оставите България без парламент, да управлява служебен кабинет. Служебни министри ли ще решат проблемите в Перник? Искате президентът да решава кризата, а той не е виновен за нея", попита Марков.

"Да чуят избирателите към какво ни тласкате. Не да ходи премиерът на България в Перник и да решава кризата, а да се върти конституционна рулетка и да припка с папката при президента. Напред-назад, не знам как ще постъпи. След това г-жа Нинова да припка при президента. Накрая, разбира се, ще се намери трета политическа сила, която няма как една година преди изборите да не се направи на национално отговорна", изтъкна депутатът от управляващата партия.

Той похвали и кмета на Перник Станислав Владимиров за взаимната работа с правителството за справянето с кризата. "За пръв път от 30 години в българския политически живот се създаде явление дует сиамски близнаци - премиерът на България, управлявал най-дълго България, и един млад кмет в Перник. Стига съм хвалил само младите гербери, има и млади талантливи социалисти. Мен ме трогна това момче", каза Марков. Според него чрез вота социалистите се готвят за изборите догодина, но депутатът от ГЕРБ им предрече загуба и поредна победа за управляващите.

Депутатите от "Атака" ще решат дали да подкрепят вота на недоверие към правителството по време на гласуването. Това стана ясно от думите на атакиста Павел Шопов.

"Хайде да не се лъжем един друг, измислено е да има вот на недоверие. Причините са и вътрешнопартийни - за БСП избор на председател, свалянето на правителството и да има предсрочни избори“, посочи той. Също така отчете, че кризата с водата в Перник и вносът на боклуците ги има, но свалянето на правителството ще отложи решаването на проблемите месеци наред.

"Така беше преди 4 години. Тогава от "Атака" задавахме въпроси на ГЕРБ, ще мине ли през България руската газ, ще се строи ли Белене, ще има ли радикално увеличаване на доходите, въпросът за бежанците, ще бъдат ли спрени на границата, дали ще бъде спряна антибългарската протурската, антиконституционна партия ДПС.  И сега се намираме точно в тази ситуация. Не е въпросът за водата в Перник и боклуците, а да се свали ли това правителство", поиска разяснение от БСП атакистът.

Депутатите от ВМРО ще подкрепят правителството. Това каза от трибуната в парламента Искрен Веселинов. "БСП прави завой към ДПС", подчерта той

Това е четвъртият вот на недоверие, който социалистите внасят в рамките на 44-я парламент. Предишните три бяха на тема "Сигурност", „"Корупция" и "Здравеопазване". Очаква се вотът на недоверие да бъде гласуван в сряда, на 29 януари. За да бъде успешен, са необходими гласовете на 121 народни представители. Заедно БСП и ДПС имат общо 104-ма депутати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във