Банкеръ Daily

Общество и политика

Ат. Атанасов: Очакванията са мандатът на ПП да не бъде изпълнен

Очакванията са мандатът на „Продължаваме Промяната“ да не бъде изпълнен. Това коментира на влизане в Народното събрание депутатът от „Демократична България“ Атанас Атанасов.

През последната седмица представители на „Продължаваме Промяната“ разговаряха с „Демократична България“ и БСП в търсене на необходимите 121 гласа за сформиране на парламентарно мнозинство.

Президентът Румен Радев ще приеме в 17:00 ч. на "Дондуков" 2 номинирания за министър-председател Асен Василев.

Държавният глава връчи преди седем дни на Василев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.  

Все още няма потвърждение дали "Продължаваме промяната" ще предложи структура и състав на правителство или мандатът ще бъде върнат.

Ако това се случи, процедурата по конституция продължава с връчване на втори проучвателен мандат на втората по големина парламентарна формация - тази на ГЕРБ-СДС

И днес до последно от "Продължаваме промяната" ще търсят подкрепа от поне 121 депутати, които да гласуват за ново правителство с програма за управление с хоризонт от шест месеца.

Тези от БСП и ДБ не стигат за мнозинство. Затова мандатоносителите разговарят с народни представители от "Има такъв народ" и партия "Възраждане". В края на вчерашния ден номинираният за премиер Асен Василев каза:

"Нямаме някакъв съществен напредък".

По-рано през седмицата Василев отхвърли вариант за правителство на малцинството: "Още при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинета и да се гласува в НС. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната".

След снощния пленум на социалистите и Корнелия Нинова потвърди - ако не се намери подкрепа, мандатът ще бъде върнат неизпълнен:

"Знам, че и в момента продължават преговори. Това зависи от разговорите, които в момента водят ПП“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във