Банкеръ Daily

Общество и политика

Ат. Атанасов: България е четвърта по износ на оръжие за Украйна

България е на четвърто място по износ на военна продукция за Украйна. Това заяви председателят на Демократи за силна България и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов пред БНТ.

Ние ще бъдем последователни докрай, каза Атанасов по повод настояването на ДБ да се вземе официално решение за военно подпомагане на Украйна.

Като изключим БСП, които открито заявиха, че не биха подкрепили това, виждам, че другите политически сили се снишават по тази тема, включително и ГЕРБ, които внесоха проект за решение след нас, изобщо не говорят по тази тема. Трябва да е ясно – когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме.

Виждам страх в определени политически среди в България. Няма да дойде Девети септември. Трябва да се заеме тук позиция.

Не бих искал да влизам в детайли, но има едно такова лицемерие: по публикации в авторитетни украински издания български изделия от военнопромишления комплекс са на четвърто място по доставки в Украйна.

На уточнение на водещата, че те са препродавани и преотстъпвани, Атанасов се съгласи. Нашата военна промишленост генерира продукция, която отива там, но политически ни е страх да заемем позиция, подчерта той.

Виждам, че темата се гледа мудно. Миналата седмица бе отложено заседание на външнополитическата комисия на Парламента, която трябваше да гледа тази тема. Ще настояваме, независимо кога ще се случи това, парламентът да заеме позиция, заяви Атанасов.

На напомняне, че Корнелия Нинова е казала, че няма да подпише такова нещо като вицепремиер и министър на икономиката, Атанасов отговори така: "Това няма да зависи от нея, когато правителството вземе решение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във