Банкеръ Daily

Общество и политика

Астор и Димитър Коруджиев сред предложени за пожизнена парична награда

Астор

Четирима творци са били предложени от министъра на културата Боил Банов на Министерския съвет, за да им бъде предоставено право на пожизнени държавни парични награди.

Това са илюзионистът Антраник Шаварш Арабаджиян – Астор, писателят Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и композиторът и диригентът Янко Миладинов.

Те ще получават премиите за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. Предложението се прави на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Астор е носител на наградата „Златен Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 година. Има над 16 000 представления по целия свят в рамките на дългогодишната си кариера. През 2008 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“ за номера си „Али Баба“.

Димитър Коруджиев е автор на няколко сборника с разкази, романи, сред които „Преди да се умре: Фантазия за Сашо Сладура“ (1995) и „1989” (2008).

Бил е редактор в отдел „Култура” във вестник „Труд“ (1966 – 1972). Работил е и във вестниците „Народна култура“ (1972 – 1974) и „Демокрация”, който е създаден в дома му от група известни писатели и журналисти през зимата на 1989 – 1990 година. Автор е на пиесите „Омагьосаният кръг“ и „Стаята“, поставени в театър „София“ (1979 – 1981). Носител е на президентския орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие „за особено големи заслуги в областта на културата“, както и на награди на Министерството на културата и Министерството на образованието.

Ивайло Балабанов е автор на повече от пет стихосбирки, носител на множество награди, сред които Наградата на Съюза на българските писатели (през 1987 г.), Националната награда „Изворът на Белоногата“ (през 2001 г.), Националната награда за патриотична поезия „Георги Джагаров“ (през 2006 г.) и Националната награда „Пеньо Пенев“ (през 2008 г.). Автор е на музикално-поетичния спектакъл „Съзвездие – наречено „Любов“, посветен на 25 април 2005 г. – денят, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз.

Янко Миладинов свири в концерти на Стефан Воронов, прави аранжименти за оркестъра на Никола Чалашканов. Като пианист в Биг Бенда на Българското национално радио записва голям брой концерти в страната и чужбина, включително и участия на „Мелодия на годината“, „Златният Орфей“ и „Златният кос“. Като композитор създава над 250 песни и оркестрови пиеси. Автор е на над 300 аранжимента. Носител на голямата награда на БНР „Сирак Скитник“ през 2008 година.

Миналата година за изключителни постижения и за цялостен принос в областта на културата държавни парични награди бяха връчени на естрадната прима Лили Иванова, на музикантите проф. Анатоли Кръстев и Иван Стайков, на режисьорите и сценаристите Анжел Вагенщайн, Георги Дюлгеров и Христо Ганев, на композитора Андрей Дреников, на поета Иван Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във