Банкеръ Weekly

Общество и политика

АСТИКА И БУРГАСКО ПИВО ИМАТ ОЩЕ МЕСЕЦ

Лидерът на бирения пазар у нас Интербрю продължава реорганизацията на собствеността си. Според обявата в бр.80 на Държавен вестник на 13 и 14 ноември белгийската корпорация свиква общи събрания на три от контролираните от нея пивоварни - Каменица АД, Астика АД и Бургаско пиво АД, на които ще се гласува за тяхното обединяване. Формулата, която избра мажоритарният им собственик, е ликвидацията на хасковския и бургаския завод и вливането им в Каменица. Акционерите на всяко от тези дружества ще получат съответния брой книжа от пловдивската пивоварна. Точната процедура ще бъде обявена на самите общи събрания.


Извън обединението засега остава четвъртият завод от портфейла на Интербрю - Плевенско пиво. Вероятно защото то е публично дружество и вливането му в компания с друг статут противоречи на разпоредбите на влезлия в сила в началото на февруари Закон за публичното предлагане на ценни книжа.


Преди два месеца белгийците увеличиха присъствието си в капиталите на заводите в Плевен, Пловдив и Бургас, след като закупиха държавните дялове в тях чрез Астика. Така в момента те притежават по над 80 от акциите на четирите си фабрики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във