Банкеръ Daily

Общество и политика

"Асошиейтед прес": Апатия на вота в България

България проведе предсрочни избори, след като предишните избори през април излъчиха  фрагментиран парламент, който не успя да сформира жизнеспособно коалиционно правителство.

Апатията на гласоподавателите доминираше на предсрочните избори в България в неделя, издигайки перспективата за поредния спорен парламент, който ще се бори да формира жизнеспособна управляваща коалиция, пише "Асошиейтед прес".

Централната избирателна комисия заяви, че избирателната активност на избирателите е била близо 30% до 17 часа, почти 10% по-малко в сравнение с предишните избори. Около 6,7 милиона души имаха право да гласуват за 240 депутати в парламента. В края на деня за гласуване, преди да бъдат обявени официални резултати, нито една партия не изглеждаше готова да претендира за победата.

Политическите анализатори обаче бяха единодушни, че няма възможност бившият премиер Бойко Борисов да се върне на поста за четвърти мандат, независимо дали неговата партия ГЕРБ ще вземе първо място на изборите, тъй като повечето политически групи отхвърлят идеята за сътрудничество с бившата управляваща партия.

България, която принадлежи както на Европейския съюз, така и на НАТО, е била многократно критикувана за това, че не се бори с корупцията и за недостатъци в правовата държава и свободата на медиите.

Антикорупционната кампания на противниците на Борисов беше подсилена от санкциите, наложени от Министерството на финансите на САЩ миналия месец срещу няколко български държавни служители и бизнес лидери за корупция.

България проведе предсрочни избори, след като предишните избори през април излъчиха  фрагментиран парламент, който не успя да сформира жизнеспособно коалиционно правителство.

Политическите анализатори в неделя прогнозираха седмици на преговори за формиране на работеща коалиция и не изключиха възможността за нови избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във