Банкеръ Weekly

Общество и политика

АСОЦИАЦИЯТА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЩЕ ИГРАЕ ПО НОВИ ПРАВИЛА

Новата директорка на Дирекцията за застрахователен надзор (ДЗН) Таня Чонкова бе освободена от управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) на проведеното на 3 май общо събрание. Не е логично г-жа Чонкова да съвместява двете длъжности - обясни председателят на АБЗ Борислав Михайлов. - На нейно място не е избиран нов член на управителния съвет, тъй като мандатът на сегашното ръководство изтича след три месеца, допълни той.


Общото събрание промени и някои текстове в устава на асоциацията. Преди всичко те засягат начина за вземане на решения и за сключване на споразумения между членовете й. Ако едно предложение получи подкрепата на 2/3 от членовете на АБЗ, всички, които са били против него, могат да бъдат изключени от сдружението с решение на общото събрание.


Промените в устава ще бъдат регистрирани в съда, след което няма юридически пречки те да бъдат прилагани. Според запознати няма проблем и сега да се прилагат новите правила, стига да не засягат интереси на трети лица. Твърди се, че новите текстове са влезли в устава заради евентуално предстоящо сключване на споразумение между застрахователите, чиято цел ще бъде да се уеднакви размерът на премиите, които ще получават застрахователните брокери. Против въпросното споразумение (за което в.БАНКЕРЪ вече писа в миналия си бр. 17) открито се е противопоставило единствено ЗД Бул-инс. Други компании също негодуват, но засега тактично пазят мълчание и... заобикалят постигнатото вече джентълменско споразумение. Документът не е обсъждан на проведеното в сряда общо събрание на асоциацията, съобщиха нейни членове. Според запознати най-вероятно то ще бъде обсъдено на следващото събрание на АБЗ, но датата му все още не е определена. Дотогава застрахователите ще могат безпроблемно да дават каквито си искат премии на брокерите. Според хора от застрахователните среди много вероятно е въпросното споразумение никога да не бъде подписано, а ако все пак стане факт, задължително ще мине и през благословията на Комисията за защита на конкуренцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във