Банкеръ Weekly

Общество и политика

АСОЦИАЦИЯТА НА ПОСРЕДНИЦИТЕ ИСКА ДА ПОПУЛЯРИЗИРА КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР

Новото ръководство на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) смята да насочи своите усилия главно към популяризиране на капиталовия пазар.


В момента асоциацията има 25 членове, като още четири дружества са подали молби за членство, а други 12 са изявили желание да се присъединят. Досега Комисията по ценните книжа и фондовите борси е лицензирала 46 инвестиционни посредника. Според Камен Колчев членовете на БАЛИП осъществяват 80% от оборота на капиталовия пазар.


Представителите на асоциацията коментираха, че капиталовият пазар от началото на годината досега е преподал на хората два важни урока. Първият е, че на него може да се спечели много. Вторият е, че може да се загуби много.


Камен Колчев обясни сегашния спад на цените с оттеглянето на чуждестранните портфейлни инвеститори и липсата на предлагане на достатъчно количество ценни книжа. Посредниците се надяват, че на пазара ще се появят малки пакети от БТК и Булгартабак, както и облигации на големи дружества, които ще създадат ликвидност на пазара. Според изпълнителния директор на Централния депозитар и член на СД на БАЛИП Апостол Апостолов почти 95% от сделките на борсата са кросови, което не позволява на другите играчи на пазара да се възползват от съществуващите оферти, защото кросовите транзакции само се регистрират на борсата.


Асоциацията ще работи съвместно с БФБ-София за създаването на система за неприсъствена търговия, като стремежът е от есента цялата търговия на свободния пазар на борсата да се осъществява чрез нея. Все още обаче не е започнала работата по подготовка на правилата за търговия чрез тази система, които трябва да бъдат изготвени в сътрудничество и с Комитета по капиталовите пазари към Асоциацията на търговските банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във