Банкеръ Daily

Общество и политика

Асоциацията на европейските журналисти осъди МВР заради Кенаров

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ)  осъди Министерството на вътрешните работи (МВР) по случая с журналиста Димитър Кенаров, който бе задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2-ри срещу 3-ти септември 2020 година. 

Административен съд  - София град е задължил МВР да предостави на АЕЖ всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията спрямо журналиста. 

Делото е образувано, след като министърът на вътрешните работи по онова време - Христо Терзийски - оставя без отговор заявлението, с което от АЕЖ искат материалите от проверката по случая. В същото време от тогавашни медийни публикации става ясно, че проверката е приключила, но без оповестяване на резултатите. 

По делото срещу МВР пред Административен съд - София град АЕЖ-България е представлявана от адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правния екип на “Програма достъп до информация”. 

В решението си Съдът отменя мълчаливия отказ и задължава МВР да предостави информацията. Мотивите му са, че тя е свързана с обществения живот в страната и ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на Министерството на вътрешните работи. Освен това информацията би допринесла за разкриване на “корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността”. 

От АЕЖ припомнят, че през февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите.
Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във