Банкеръ Weekly

Общество и политика

Асфалтов президент

Уж ГЕРБ скрито и потайно бабува цяло лято над президентската си кандидатура, а накрая по-услужливите откъм имаме новина медии изцвърчаха, че кандидатпрезидентският му тандем ще е Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. За да няма обидени, вестта бе докладвана на всички, които я заслужиха.
Плевнелиев от няколко месеца е в оборот - реже ленти, ходи из телевизии и с ликьорено гласче обяснява постиженията си в изграждането на магистрали, а социологическите агенции го сочат като най-рейтинговия министър. Само не зная защо изявите и говоренето му много напомнят на тези на ваклото агне Стоян Ганев. Дано и съдбата му да не е същата, макар че и тази, която Борисов му отрежда, не ще да е по-лека. Едва ли има човек, който би се чувствал комфортно и удобно, когато отлично знае, че неслучайно изборът е паднал на него. И че ако успее да спечели битката за Дондуков 2, ще трябва да изпълнява най-вече указанията на отсрещния тротоар. За приятелски огън и Боянски ливади не бива и да си помисля. Освен това ще трябва да пази топъл президентския стол, на който Борисов обеща да седне след пет години...
Няма съмнение, че Росен Плевнелиев превъзхожда по всичко Цветан Цветанов, който миналата година по същото време въобще не се съмняваше, че той ще е претендентът на ГЕРБ за Дондуков 2. Освен добро образование, добро владеене на български език, както и на немски Плевнелиев има седем къщи, т.е. с една повече от Цветанов. Друг е въпросът, че са доста по-скъпи и лъскави. И още по-друг е, че няма нужда да доказва произхода на парите, с които си ги е купил. Нито пък да разчита на тъста и тъща си за излизане от неприятна ситуация. Човекът идва от частния бизнес, в който е проходил почти по рокфелеровски. Само дето не е тръгнал с ябълката напред, а с раздрънкана кола, която сам си ремонтирал. Както се казва, след 1989 г. тръгнал за Германия с броени пари в джоба, а се върнал милионер. Ако Плевнелиев стане президент, бабичките няма да плачат в края на мандата му като за Първанов, че момчето ще трябва да се върне в панелката, която се оказа пълзящ кофраж, както уточни самият президент. Нито пък ще го жалят, че може и под наем да живее, както обеща сегашният държавен глава.
Колкото до Маргарита Попова, там е сигурно, че хората от съдебната власт ще я подкрепят. Само и само да спре да твори законодателни недоразумения като НПК-то, което отвори вратите за масово слухтене на МВР. А гордостта й - Законът за отнемане на незаконно придобито имущество, се оказа такава бомба със закъснител, че бе отхвърлен от всички парламентарни групи. Не го пощадиха дори герберите по простата причина, че бе написан с една-единствена цел - мачкане на политическата конкуренция и издевателство над всеки български граждани. Някои от управляващите правилно се сетиха, че престоят им във властта е временен.
Отсега може да се прогнозира и как ще изглежда предизборната кампания на кандидат-президента. Още повече че слоганът Градим България направо му ляга. Затова на ГЕРБ не им трябват професионални пиари. А публиката месец ще се радва на Плевнелиев с мистрия... или Плевнелиев качен на валяк на магистрала. Правещ поредната първа копка, или режещ лента на построен участък от път. И всичко това обилно полято от елейни слова за светлото магистрално бъдеще. Защото няма какво друго да се очаква от един асфалтов министър, който се надява да стане президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във