Банкеръ Daily

Общество и политика

Асеновата крепост от птичи поглед

Асеновград е благословен град, стъпил едновременно в Тракия и Родопите. Известен е с многото си църкви, манастири и параклиси и често е наричан Малкият Йерусалим. Уникалното съчетание на природно богатство и забележително културно-историческо наследство прави Асеновград привлекателен за гости и туристи. Освен това той е известен и като "Градът на булчинските рокли" поради големия брой ателиета и магазини за сватбени рокли и аксесоари.

Една нова местна инициатива може да доведе още повече пътешественици в града. Ако тя се осъществи туристите ще могат да видят Асеновата крепост и региона около нея от птичи поглед. Това ще се случи, ако бъде изграден въжен мост над нея.

Асеновата крепост, или Петрич, е средновековна крепост, която се намира в планината Родопи и е отдалечена на 2 км от Асеновград. Тя е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход (в Родопите и традиционен път, свързващ Пловдив с Ксанти в Беломорска Тракия) и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на построения по това време Бачковски манастир "Успение Богородично" (вторият по големина български манастир след Рилския). От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход (от 1202-1204 година). Крепостта съществува до 1410 г., когато е разрушена от нахлуващите османски войски.

Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това: "В лето 6739 (1231 г.) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаст и изгради този град."

При неговото царуване (от 1218 до 1241 г.) границите на България отново достигат до три морета. Иван Асен II е известен с добре премислените династически бракове, които укрепват държавата политически и осигуряват териториални разширения.

Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта. Обявена е за национален паметник на културата и е отворена целогодишно за посещения.

Асѐновград е град в Южна България. Той се намира в област Пловдив и е разположен на 15 км южно от Пловдив. Асеновград е най-големият необластен град в България, най-големият град в Родопите, втори по големина в областта след Пловдив и е административен център на община Асеновград. По данни от преброяването към 2011 г. населението на града се оценява на 50 846 души, което поставя Асеновград на 19-то място по големина в страната.

До 1934 г. Асеновград се казва Станимака от гръцкото име на града Στενήμαχος, Стенимахос. През същата година е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград. Над самия град се намират останките от Асеновата крепост, стара крепост, която при цар Иван Асен II е подсилена и е превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във