Банкеръ Daily

Даниел Лорер:

Асен Василев се е доказал като истински професионалист

"Асен Василев се е доказал като истински професионалист, така че ние твърдо вярваме в неговата кандидатура", каза пред БТА министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. Той участва в дискусия относно приоритетите на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз в Дома на Европа.

По-рано днес министър-председателят в оставка Кирил Петков посочи във видеоизявление, че кандидатът за премиер, който „Продължаваме промяната” ще предложи да оглави нов кабинет с мандат на партията в рамките на този парламент, е Асен Василев.

"В „Продължаваме промяната“ винаги сме настоявали за политики, а не за конкретни хора на конкретни постове. Нашето основна политика, с която бяхме избрани и която продължаваме да смятаме за най-важната за България, е това да има законност, прозрачност и да спре корупцията у нас, за да може страната ни да се развива, икономиката да се развива, да има високи доходи и да се справим с всички предизвикателства, които ни се струпаха в последните месеци – войната, пандемията, инфлацията", допълни Лорер.

Министърът в оставка напомни, че ни предстои План за възстановяване и устойчивост, множество закони, които трябва спешно да бъдат гласувани от Народното събрание. "За нас е изключително важно тази работа да продължи", каза Лорер.

"Настоящите ни партньори в коалицията – „Демократична България“ и БСП, са наш естествен партньор. Оттам нататък ще имаме разговори с индивидуални народни представители, които смятат, че програмата, която ние ще представим за това правителство, е добра за България", отбеляза Лорер.

В отговор на въпрос, свързан с нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители, Лорер каза, че единственият коментар, който има, е, че това действие е отдавна закъсняло. "Няма никаква причина Русия да поддържа в България такъв огромен персонал. Той очевидно не е имал нито културна, нито икономическа дейност у нас и неговата дейност очевидно е била добре известна на българските служби от доста време насам", посочи Даниел Лорер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във