Банкеръ Daily

Общество и политика

Асен Василев от ПП: Ние не сме дясна партия, а центристка

"В понеделник или вторник ще стане ясно дали "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на изборите.

Това обяви съпредседателят на ПП Асен Василев в ефира на БНР. Той обясни, че според предварителните социологически проучвания на "Маркет линкс", ако двете политически сили се явят заедно на вота, те ще получат по-малко подкрепа, в сравнение с варианта, при който са отделно.

Затова от "Продължаваме Промяната" са си поръчали още едно социологическо проучване, за да могат да вземат решение. Но без значение дали ще бъдат заедно в предизборната надпревара или не, Асен Василев обясни, че в бъдещата управляваща коалиция "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" ще бъдат заедно.

В същото време Асен Василев бе категоричен, че ПП не е дясна партия, а центристка - по отношение на това как да се разходват средствата на страната.

За възможността да се коалират с ИТН Асен Василев изрази съмнение дали нейни депутати изобщо ще влязат в парламента. Освен това изрази категоричното мнение, че вече няколко пъти са настъпвали мотиката при взаимодействието си с ИТН и затова категорично не биха искали да са в една коалиция с тях.

По отношение на хипотетичното коалиране с ГЕРБ в бъдещото управление, Василев отговори, че това няма да стане, докато начело е Бойко Борисов. По думите на бившия финансов министър, ако той трябва да изрази мнението си като гражданин Борисов е за затвора.

Асен Василев подчерта, че целта на изборите е да се сформира мнозинство, което ясно да заяви, че няма да работи с Бойко Борисов и ще спре всички кражби.

Партиите трябва да се изчистят от хора с корупционен интерес. Ако някой го е страх от институциите, това означава, че или е направил нещо грешно, или не трябва да е в тази игра, категоричен бе бившият вицепремиер.

По повод подозренията, че бившият министър на транспорта си е купил поста, Асен Василев припомни, че "Еконт", чийто съосновател е Николай Събев, се е отказал доброволно от съдебно дело срещу НАП и си е платил около 13 млн. лева под формата на данъци и лихви, за да не тежат подобни подозрения върху члена на кабинета.

Мисълта за българските граждани и прагматичният подход минават над идеологическите проблеми, каза още Асен Василев. 

Той добави и че бившото правителство не се е отказвало от договора с "Газпром" по правилата, по които е бил сключен, и заради това българската страна всеки ден е изпращала заявка за получаване на количества. Според бившия финансов министър обаче няма нито един договор в Европа, по който "Газпром Експорт" да си изпълнява задълженията.

Във връзка с отношенията между ПП и президента Румен Радев Асен Василев отбеляза, че "Продължаваме Промяната" никога не е била формирана като президентска партия.

Отношенията им охладнели и станали стриктно институционални след смяната на Николай Павлов като директор на "Булгаргаз" и заради отнетия допуск на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, разкри Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във