Банкеръ Daily

Общество и политика

Асен Василев е личната номинация на Петков за премиер

Асен Василев

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че неговата лична номинация за бъдещ премиер, при сформиране на правителството с мандат на БСП, ще бъде за съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев. В ефира на bTV Петков посочи, че има пълно доверие на вицепремиера в оставка Василев и че той притежава всички необходими качества, за да заеме поста. "Моят глас е там. Човекът, който ще бъде премиер от "Продължаваме Промяната", ще има пълните качества да продължи тази промяна", добави премиерът. 

Петков отново потвърди, че ПП няма да отстъпи от настояването си пред коалиционните партньори да бъдат доведени докрай промените в антикорупционното законодателство и вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. "Да не влизаме в хипотетични сценарии. Политиките са важни, но хората, които ще ги изпълняват, също са важни. Нека видим всички предложения и какви хора, с каква репутация, ще застанат зад предложенията", каза министър-председателят във връзка с преговорите за съставяне на кабинет. "Няма да направим компромис с хора, на които не вярваме", подчерта той. 

Според Петков само изпълнителната власт не е достатъчна, за да води войната срещу корупцията, а трябва да бъде извършена съдебна реформа. Той даде за пример случилото се в ТЕЦ "Брикел", където преди няколко дни вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов не е бил допуснат до обекта, за да провери измервателните уреди.  Нивата на замърсяване са били над нормата. Именно заради замърсяването са били водени над 50 преписки и са издавани наказателни постановления, които впоследствие съдът е отхвърлял, а институциите не са ги обжалвали. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във