Банкеръ Weekly

Общество и политика

Асанж скара Лондон и Кито

Скандалният основател на сайта Уикилийкс Джулиан Асанж предизвика дипломатически скандал между Великобритания и Еквадор. Южноамериканската държава реши да му даде политическо убежище с мотива, че съществува реална опасност да бъде преследван и екстрадиран в САЩ. Министърът на външните работи на Еквадор Рикардо Патиньо каза, че в Щатите австралиецът вероятно няма да получи честен процес, а директна смъртна присъда, след като сайтът му публикува над 250 хиляди секретни американски дипломатически документа. Патиньо изтъкна също, че САЩ, Великобритания и Швеция са отказали да гарантират сигурността на Асанж, който се крие в посолството на Еквадор в Лондон от 19 юни.


Великобритания обяви, че е разочарована от решението на Еквадор, но въпреки всичко Асанж ще бъде екстрадиран в Швеция. Законите на Обединеното кралство гласят, че след като той използва всички опции за обжалване, британските власти са задължени да го изпратят в скандинавската държава, където го заплашва присъда за изнасилване. Няма да допуснем Джулиан Асанж да напусне свободно посолството на Еквадор, се казва в нота, изпратена от британското външно министерство до еквадорското дипломатическо представителство. Английската полиция намекна, че се кани да нахлуе в посолството, за да измъкне насила Асанж. Но за да предприеме такива действия, трябва да предупреди дипломатите седмица преди това, гласи Законът за дипломатическите и консулските помещения от 1987 година. Униформените могат да нахълтат в мисията, ако помещенията й се използват неправомерно. Юристи обаче са скептични, че Лондон ще арестува Асанж по този начин, защото дипломатическите негативи за кралството ще са огромни, а британските мисии в чужбина ще станат уязвими.


Междувременно, поддръжници на австралиеца се събраха пред еквадорското посолство, за да го подкрепят, а полицията арестува трима активисти.


Заканите, които Лондон направи, предизвикаха гневна реакция от страна на Кито. Искаме да сме пределно ясни, ние не сме британска колония. Тези времена отминаха отдавна, каза Патиньо след среща с президента Рафаел Кореа. Външният министър предупреди, че ако се стигне до влизане в посолството, това ще бъде считано от Еквадор за вражески акт и за нарушаване на суверенитета на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във